top of page
Search

Blokiraj vreme - odblokiraj produktivnost

Kao što svako od nas ima različit karakter, ukuse, ili aktivnosti koje voli, tako svi imamo različite pristupe produktivnosti i upravljanju vremenom. Ipak, postoje neke tehnike za bolju organizovanost koje se mogu primeniti kod mnogih. Jedna od tehnika produktivnosti koja mnogima prija, bez obzira na njihov preferirani metod upravljanja vremenom, je blokiranje vremena. Evo kako da je koristite.


Time blocking tehnika i kako da je upotrebite


Ako ste pogledatli makar jedan YouTube video o planiranju, sigurno ste čuli za tehniku blokiranja vremena (Time Blocking). Bilo da vam je ovaj pojam već poznat, ili prvi put čujete za njega, evo kratkog uvoda.


Tehnika blokiranja vremena pomaže nam da odredimo periode vremena u kojima će pun fokus biti na jednoj aktivnosti, radi maksimalne produktivnosti. Šta to znači u praksi?Tokom rada ili učenja susrećemo se velikim brojem “skretača” pažnje, koji nam remete koncentraciju i, kao što i sam njihov naziv kaže, skreću pažnju sa glavnog cilja. Kao posledica toga javlja se “okrnjena” produktivnost, i to samo produžava vreme potrebno za dovršavanje aktivnosti na kojoj radimo.


Iz tog razloga, možemo blokirati vreme potrebno za određenu aktivnost (rad na projektu, kucanje rada za fakultet, pisanje planova), da bismo u to vreme bili posvećeni isključivo njoj.


Kako to sve izgleda u praksi? Ključna stvar kod tehnike blokiranja vremena je da procenite koliko vremena vam je potrebno da realizujete neki plan ili aktivnost, i da taj vremenski interval vizuelno odvojite na vašem kalendaru. To možete učiniti jednostavnim označavanjem, ili čak i bojenjem određenim bojama.
Tehnika blokiranja vremena može da se tumači na dva načina:

  1. Blokirate određeno vreme i trošite ga samo na jednu aktivnost.

  2. Pravite “blokove vremena” koje ćete posvetiti jednom cilju.


Zašto treba da blokirate vreme


Kao što smo već rekli, cilj ove interesantne tehnike jeste da vas “programira” da se bavite jednom aktivnošću, ili radite na jednom cilju posvećeno, u određeno vreme odvojeno za to.


Ovo možda deluje kao previše ograničeno ili dosadno, ali ponekad je to jedini način da se ozbiljno fokusirate na one dosadne ili teške zadatke koje uporno izbegavate.Tehnika blokiranja vremena je naročito korisna za osobe koje imaju više hobija, i čitavo more interesovanja, ili im je teško da prestanu sa multitaskingom.


Blokiranje vremena i planer - savršen par!


Blokiranje vremena je pogodno za korišćenje u nekom online kalendaru, ali je još bolje za korišćenje u planeru. Bez obzira na to da li koristite datumirani ili nedatumirani planer, stoni planer ili samo notes u koji pišete obaveze, blokiranje vremena se prilično lako sprovodi.


Kada vizuelno “blokirate” odeljke u planeru sa naznačenim satima ili danima, lakše ćete upamtiti koje vreme je namenjeno kojoj obavezi. Još ako ovu tehniku kombinujete sa kolor - kodovanjem, eto savršenog načina da vizuelno “razdvojite” svoje vreme.


Na taj način, ne samo što ćete uvek znati koji deo vremena vam je već zauzet, već i čime je zauzet.Ne postoji savršen trenutak za početak primene ove tehnike, a to znači samo jedno - počnite odmah! Ukoliko vam za blokiranje vremena fali jedan kvalitetan planer, na pravom ste mestu. Simply Ollie planeri su idealni za korišćenje i na poslu i na fakultetu, ali i kao vaš lični asistent koji vas čeka kod kuće na radnom stolu.


Posetite našu online prodavnicu i pogledajte kompletnu ponudu naših datumiranih planera, kao i svih dodataka za planere. Niste sigurni kako bi se naši planeri uklopili u vašu svakodnevicu? Isprobajte nekoliko stranica našeg dnevnog planera besplatno, tako što ćete ih preuzeti sa ovog linka i odštampati.


Sigurni smo da ćete kod nas pronaći savršen planer za vas, ili za vašu dragu osobu kao kreativan poklon.39 views0 comments

Comments


bottom of page