top of page
Search

Bullet planer: Zašto ga toliko volimo

Neki tek sada otkrivaju pogodnosti planiranja koje je sa sobom doneo bullet planer, a sama planer zajednica se već godinama vrti oko ovog interesantnog načina upravljanja vremenom. O čemu je tačno reč, i šta je to bullet planer uveo u našu svakodnevnu rutinu planiranja, čitajte u nastavku.


Šta je bullet planer


Iako bi prema naslovu bilo lako zaključiti da se radi o nekoj vrsti planera, to i jeste i nije tačno. Reč je više o pristupu planiranju, odnosno da kažemo - tehnici. Njen tvorac, Rajder Kerol, naglašava da je ova tehnika nastala iz ideje da se zapamti prošlost, organizuje sadašnjost i planira budućnost.Ceo bullet planer koncept zasniva se na fleksibilnosti, jer vam omogućuje da sami određujete koliko prostora vam treba za planiranje obaveza za određeni vremenski period. Takođe, on se zasniva i na slobodi - nema ograničenja, nema redosleda koji morate da sledite, samo nekoliko smernica.
Kako se koristi bullet planer


Kada jednom uđete u svet bullet planera, otkrivaju vam se novi horizonti. Iako je ovaj koncept zamišljen kao minimalistički, vremenom se razvila čitava zajednica planer umetnika, koji od svojih bullet planera prave prava mala umetnička dela na papiru.


To ne treba da vas opterećuje. Možete krenuti od osnovnih pravila za korišćenje, a zatim se vremenom osloboditi, i malo više istupiti iz svoje komfor zone, u pravcu dekoracije i organizacije. Ali koja su to osnovna pravila? To najbolje objašnjava sam tvorac bullet planera u ovom videu.Iz ovog klipa vidimo da postoje neke glavne smernice i elementi koje bi svaki bullet planer trebalo da ima. To su:

  • Indeks - obično su za njega rezervisane prve dve strane i služi kao sadržaj,

  • Pregled budućih meseci - obično se koristi za šest meseci, jer toliko do prilike traje jedna sveska,

  • Mesečni pregled - ovde upisujete sve važne datume i obaveze koje vas očekuju ovog meseca,

  • Dnevni pregled - služi za upisivanje obaveza u vidu nabrajanja (bullets).


Upravo u ovim nabrajanjima leži specifičnost ove tehnike. Koristimo tačkice za zadatke i kružiće za događaje. Na kraju dana, pogledamo šta smo uradili, a šta ne.Urađene zadatke precrtate, popunite kružić pored realizovanog događaja, a obaveze koje nisu hitne da se ispune tog dana, premestite za sledeći tako što na njihovoj tačkici stavite strelicu.


Ne može jednostavnije od ovoga!


Bullet planer: Prednosti i nedostaci


Bullet planer je postao veoma popularan, i to gotovo od kad se pojavio. Njegove najveće prednosti zasnivaju se upravo na felksibilnosti upotrebe i slobodi, koje smo već spomenuli na početku ovog teksta.


Oni koji ga vole kažu da ih oslobađa stresa koji izazivaju datumirani planeri koje oni zaboravljaju da upotrebe, ili prosto nemaju obaveze tog dana, kao i da štedi novac, jer nema bacanja neupotrebljenih planera.Međutim, tu je i druga strana - nedostatak strukture. Mnogi ovom konceptu zameraju ono što drugi vole - što ništa osim par bulleta nije definisano, i što se može desiti da “odlutate” jer niste dovoljno motivisani da sami private svoje rasporede i kalendare unutar planera. Nekima odgovara da to već imaju spremno.Neko ga voli, nekome se nikako ne uklapa u rutinu - to je valjda i najbolji komentar na sve što smo gore napisali. Dok ga neko obožava zbog njegova fleksibilnosti, nekome je to čak i glavni razlog da mu on bude totalno bespotreban. U koju grupu vi spadate? Na znate dok ne isprobate bullet planer!


Želite da se oprobate i u ovom načinu planiranja? Ako je odgovor “DA”, biće vam potreban kvalitetan notes, sa doboljno mesta za sve vaše obaveze. Na sreću, Simply Ollie ima baš ono što vam je potrebno! Posetite našu online prodavnicu i poručite notes za vaš budući bullet planer već danas.


120 views0 comments

Comments


bottom of page