top of page
Search

Dobra koncentracija za dobre rezultate - kako održati fokus

Updated: Sep 15, 2021

Da se ne lažemo, ne možemo biti ultra fokusirani baš svaki dan. Međutim, da bismo brže izvršavali svoje zadatke i obaveze (a time dobili i više vremena da radimo ono što stvarno želimo), važno je da imamo dobru koncentraciju. U nastavku dajemo vam nekoliko saveta kako da svoj mozak ”prevarite” da bude duže fokusiran.


Održavanjem mentalne kondicije do bolje koncentracije


Kao što vaši mišići zahtevaju vežbanje da bi mogli da rade kako treba, slično je potrebno i vašem mozgu - on takođe može biti u boljoj ili lošijoj kondiciji!


Najjednostavnije rečeno, mentalna kondicija je osobina koja se jača vežbanjem, a koja se odnosi na mogućnost našeg mozga da se fokusira, obrađuje informacije i reaguje na promene ili ekterne upite. Mentalna kondicija se jača raznim vežbama čiji je cilj da vas podstaknu na razmišljanje, ili na rešavanje različitih problema.


Na internetu je dostupno more ovakvih igrica i zagonetki, ali ukoliko više volite papir i olovku, i jednostavne ukrštene reči, osmosmerke i sudoku takođe “rade posao”.



Određivanje prioriteta kao osnova efikasnog rada


Jedna od ključnih stvari kod pokušaja da bude više fokusirani i da se očuva dobra koncentracija na duže staze je zapravo određivanje priroiteta. Postavite sebi sledeća pitanja:

  • Koliko zapravo imam obaveza danas?

  • Šta je od toga najhitnije i/ili najbitnije da se uradi?

  • Koji su to zadaci gde zavisim od drugih ili drugi zavise od mene?

  • Koji su to zadaci za koje imam sve što je potrebno, a fali mi samo da počnem?


Na osnovu odgovora pokušajte da rangirate vaše obaveze. Budite realni i nemojte stavljati lake zadatke kao hitne i bitne, jer su uglavnom oni teži ključni za taj dan ili za određeni projekat.


Izuzetak su obaveza za koje vam je potrebno manje od maksimalno minut-dva, jer ćete tako prilično raščistiti vaš raspored. Nakon toga bacite se na teže zadatke.



Simply Ollie preporuka knjige: Brajan Trejsi - Pojedi tu žabu


Kako održati koncentraciju: Upoznajte vaše skretače pažnje


Održavanje koncentracije je proces, i često je različit za različite ljude. Već smo rekli da bi valjalo da vežbate vašu mentalnu kondiciju - naročito ukoliko imate problem sa koncentracijom, kao i da odredite prioritete realno. Sledeći korak bila bi eliminacija skretača pažnje.


Šta su skretači pažnje? Kao što im samo ime kaže, reč je predmetima, situacijama, pa čak i vašim navikama koje vas sprečavaju da se u kontinuitetu dubinski posvetite nekom zadatku.


Iz tog razloga, važno je da sebi obezbedite mirnije mesto za rad ili učenje, gde vas niko “neće dirati”. Ukoliko ste osetljivi na zvuke, “noise canceling” slušalice mogu biti odlična investicija, jer će vas isključiti od spoljašnjih uticaja.


Kao jedan od najvećeg skretača pažnje modernog vremena izdvajamo mobilni telefon. Stalno stizanje obaveštenja sa brojnih aplikacija može prekinuti svaki vaš pokušaj da se koncentrišete.



Neka od mogućih rešenja je da isključite uređaj, isključite zvono, isključite obaveštenja ili isključite obaveštenja samo za određene aplikacije (prvenstveno Facebook, Instagram i TikTok).


Takođe, možete koristiti i neku od posebnih aplikacija koje vam onemogućavaju da non-stop proveravate vaš telefon, ili bar vas motivišu da to ne radite. Naša omiljena je Forest.


Lista kao spasilac


Ukoliko imate problem sa gomilom ideja koje vam padaju na pamet dok pokušavate da se koncentrišete, ili se prisetite raznih stvar kao recimo da bi trebalo da zalijete cveće, vreme je da uvedete posebnu listu ili stoni planer na koji ćete moći da zapišete to što nekada treba da uradite. Poenta je da kod ovog mehanizma nema velikog prekidanja fokusa, pa možete lakše da se vratite radu ili učenju.



Multitasking nije vaš prijatelj


Iako se mnogi hvale svojom osobinom da mogu da rade više stvari istovremeno, istina je da multitasking zapravo nije moguć i da je on pravi “tiranin” za vaš mozak. Zašto je to tako?


Kada je u pitanju multitasking, mi zapravo ne radimo više stvari istovremeno, već se samo jako brzo prebacujemo sa jednog zadatka na drugi, što čini našu pažnju “okrnjenom” i nepotpunom.


Duboki fokus na određeni zadatak je nešto čemu treba da težimo, jer je to jedini način da radite ili učite produktivno i kvalitetno, pa makar i na samo sat vremena.


Nadamo se da ste iz ovog bloga izvukli najvrednije poruke zašto je dobra koncentracija važna. Kao i sve ostalo, i ovo je nešto što se vežba, pa bi bilo odlično da krenete već danas! Simply Olli tim vas bodri sa ove strane ekrana!


Želite da se bolje organizujete i tražite praktične, ali i estetski primamljive planere i dodatke za organizaciju? Posetite našu Simply Ollie online prodavnicu i poručite idealan planer za sebe već danas!


148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page