top of page
Search

Jutarnja rutina kao pokretač uspeha

Postoji taj jedan deo vašeg dana, koncept, proces - nazovite kako god želite. Tokom njega, vi se budite, pripremate, hranite dušu i telo, pa čak i vežbate. Jutarnja rutina je sve popularnija - o njoj pričaju brojni jutjuberi i blogeri, kao i svi oni koji žele da svoju produktivnost podignu na viši nivo. Da li vam je ona zaista potrebna? Kako da je oformite? Odgovori slede u nastavku teksta.


Da li vam je potrebna jutarnja rutina


Izležavanje u krevetu i beskonačno skrolovanje TikTok klipova po nekoliko sati nakon buđenja? Ne hvala, preskočićemo. Ukoliko tražite način da dan započnete aktivno (bilo fizički, bilo mentalno) i sebe pripremite za produktivne sate koji vam predstoje, jutarnja rutina je ono što vam je potrebno.



Jutarnja rutina ne mora biti “strogo poslovna”. Korisna je i neradnim danima, ili kada ste na odmoru, za zaposlene i nezaposlene, za one koji rade u kancelariji, ili one koji rade od kuće. Ona služi da vas malo pokrene i razmrda, motiviše i inspiriše.




Šta obuhvata jutarnja rutina


Jutarnja rutina je jedan sladak deo dana, tokom kojeg se spremate da započnete sve aktivnosti koje su pred vama. Ona se može razlikovati od osobe do osobe, ali primećuju se neki elementi koji se javljaju kod većine:


Reč je o sledećim aktivnostima:

  • obavljanje uobičajene higijensko/kozmetičke “procedure”,

  • doručak,

  • ispijanje kafe (ili nekog drugog pića koje preferirate, kao što su voćni sok ili čaj),

  • čitanje/informisanje (prelistavanje vesti, magazina, čitanje knjiga - ili sve to u digitalnoj verziji)

  • pravljenje plana aktivnosti za taj dan (u planeru, aplikaciji, ili na jednostavnim TO-DO listama).


Ono što treba imati u vidu je da je prirodno da se jutarnja rutina ponekad promeni, i to u zavisnosti od recimo godišnjeg doba, obima posla, perioda života, lokacije i slično. Važno je da se dobro prilagodite novim uslovima i okolnostima, kako biste što efikasnije iskoristili svoj dan.




Nema univerzalnog pravila


Kao što smo rekli na početku, svi mogu napraviti svoju jutarnju rutinu. Imajući to u vidu, ona će se razlikovati od osobe do osobe, odnosno - ne postoji univerzalna jutarnja rutina.


Ovo su samo neke od smernica kojima se možete voditi pri kreiranju svoje jutarnje rutine:

  • Za šta vas vaša rutina sprema?

  • Koji su prioriteti za taj dan?

  • Šta vam je potrebno da biste započeli dan opušteno i produktivno?

  • Koliko vremena želite da izdvojite za ovaj deo dana?


Jutarnja rutina ne mora biti jutarnja?


Želite da bolje organizujete svoje vreme i produktivno iskoristite svaki sat, ali niste “jutarnji tip”? Ne brinite, jutarnja rutina i dalje može biti primenljiva kod vas. Samo, u tom slučaju, ona postaje “rutina posle buđenja”. Evo na šta mislimo:


Brojna istraživanja su pokazala da smo najproduktivniji nekoliko sati po buđenju, ali to uopšte ne mora biti jutro! Ukoliko ste “noćna ptica” i volite da radite noću (pa samim tim i ustajete kasnije), možete jutarnju rutinu prebaciti na bilo koje doba dana kada ustajete. U vašem slučaju, ona će biti od podjednake koristi kao i kada je primeni neki ranoranilac.



Jutarnja rutina (ili za one koji ustaju kasnije - rutina posle buđenja) vam može pomoći da dan “postavite na noge”, odnosno da ustanovite ritam kojim će vam proticati ostatak vremena. Takođe, ne zaboravimo one male rituale na koje ste navikli, a koji su vam potrebni da se adekvatno pripremite za obaveze koje vas čekaju. Baš zato, mi vam preporučujemo da sastavite rutinu prilagođenu vama, i da istrajete u njoj.


Želite da kreirate sopstvenu jutarnju rutinu? Počnite od dobrog plana! Simply Ollie u svojoj ponudi ima brojne planere i dodatke za planere, koji mogu pomoći da unesete malo reda u vaš univerzum, organizujete se kao nikada do sada i postanete produktivni od samog jutra. Posetite našu online prodavnicu i poručite vaš novi planer već danas.

52 views0 comments
bottom of page