top of page
Search

Jutarnja rutina kao pokretač uspeha

Ukoliko ste bar nekada istraživali rutine poznatih preduzetnika ili koučeva, sigurno ste naišli na bar jednu izjavu koliko je važno da se budimo što ranije. Neki od njih tvrde kako imaju veoma produktivan dan ukoliko ustanu pre osam sati, a neki su insistirali da je buđenje u četiri sata jedina prihvatljiva opcija. Da li je zaista ključ produktivnosti u ranom ustajanju, ili je možda ipak najvažnija jutarnja rutina? Hajde da vidimo.


Ko rano rani, najbolje sate grabi?


Koliko ljudi, toliko mišljenja o ranom ustajanju! Bilo kako bilo, “ko rano rani, dve sreće grabi” je uvek najbolji povod da se posvađaju ranoranioci i noćne ptice. :)


Toliko dugo je vladalo mišljenje da je rano ustajanje jedina dobra opcija ukoliko želite da tog dana uradite baš sve što ste zamislili, i da je izležavanje ujutro najveći neprijatelj vaše produktivnosti. Ali da li je sve baš tako crno-belo?


Kasnije istraživanja su pokazala da nije važno kada ustanete, već šta radite kada ustanete, odnosno, kada radite. Hajde da to malo bolje objasnimo.Bilo da ustajete sa prvim zracima sunca, ili kasno u podne, važno je šta radite u prvih nekoliko sati nakon buđenja, jer ste zapravo tada na vrhuncu vaše koncentracije, ma kada tokom dana to bilo.


Jutarnja rutina VS Rutina za razbuđivanje


Ako imamo u vidu sve ovo što smo napisali, možda bi naslov celog ovog teksta trebalo da bude “rutina za razbuđivanje”, ali sigurni smo da ćete i ovako moći da primenite naše savete.


Šta je zapravo jutarnja rutina (rutina za razbuđivanje)? To su sve one aktivnosti i samo nama znani i važni “procesi” koje sprovodimo nakon ustajanja, a pre nego što počnemo sa učenjem, radom, ili nekim drugim aktivnostima koje ispunjavaju naš dan.


Za našu jutarnju rutinu najčešće se vezuju aktivnosti kao što je doručak, vežbanje, ispijanje obavezne šolje kafe ili čaja, ili tuširanje i jutarnja nega kože. Koje od njih zaista doprinose našoj boljoj produktivnosti?Hranljiv, izbalansiran doručak pružiće vam dovoljno energije da tog dana realizujete baš sve što ste planirali, ali tako da vas ne optereti i ne učini lenjim.


Jutarnji trening ima mnogo dokazanih benefita. Tom prilikom se ubzava cirkulacija, održava vaše telo zdravim, i podstiče lučenje endorfina - hormona koji je zaslužan za poboljšanje raspoloženja i rast energije.


Mnogima obavezan deo jutarnje rutine je tuširanje i nega kože, što zbog svoje osnovne svrhe, što zbog magičnog dejstva aromatičnih mirisa gelova i krema. Nema boljeg načina da započnete svoj dan.


Ono što svakako vredi uključiti u jutarnju rutinu je planiranje. Zašto baš ono treba da bude deo svakog vašeg jutra?Vaša jutarnja rutina planiranja


Kako biste tokom jednog dana uradili sve što ste zamislili, treba da znate šta ste zapravo zamislili. Za to nema boljeg načina od stavljanja svega na papir, odnosno - u planer.


Nezavisno od toga da li ste ranoranilac ili vam dan počinje malo iza podneva, ukoliko želite da budete produktivni, važno je da počnete od jednog dobrog plana.


Budite u toku sa svim obavezama upravo tako što ćete se, nakon jutarnje rutine (ili rutine razbuđivanja), malo družiti sa vašim planerom. Prisetite se da li danas imate neki već zakazan sastanak, poziv, ili možda neki unapred određen rok i uvrstite to u plan.Razmislite o svojim prioritetima, kao i obavezama za taj dan. Sastavite TO-DO listu,možda čak i neki spisak za kupovinu. Jednostavno - “bacite” sve svoje obaveze i zadatke na papir, a zatiom prionite na posao.


Da zaključimo: nema dobre jutarnje rutine bez kvalitetnog planera! “Svratite” u Simply Ollie online prodavnicu i pronađite odgovarajući planer za sebe, ili za poklon. U našoj ponudi možete pronaći i simpatične dodatke za vaš planer koji će unaprediti vašu produktivnost, ali i motivisati vas na rad - i sve to na samo klik od vas!

68 views0 comments

Comments


bottom of page