top of page
Search

Kako da odaberete odgovarajući planer

Updated: Mar 21, 2021

Postoji toliko stvari koje biste želeli da uradite, ali vam je premalo sati u danu za sve? To je siguran znak da vam je potreban planer! Ukoliko ste novi u svetu organizacije, ili samo tražite savršeni planer za sebe, znajte da niste sami! Kako bismo vam malo pomogli, sastavili smo ovaj kratak vodič kako da odaberete planer.


Postoje tri osnovne stavke koje bi trebalo da uzmete u obzir kada je reč o kupovini odgovarajućeg planera. To su:

  1. vaše životne navike,

  2. prosečna količina obaveza koju imate tokom dana, nedelje i meseca i

  3. vaše estetske preferencije.


Kako svaka od ovih specifičnosti određuje koji je planer za vas? Hajde da pogledamo.



Kako da odaberete planer - vaše navike će vam reći!


Kao i razne druge odluke u životu, i jednostavnu odluku koji planer treba da koristite polaze od vas i vaše ličnosti. Koje aktivnosti najviše volite, kakve hobije imate, pa čak i kakvu rutinu nege primenjujete mogu imati veliki uticaj na to kakav planer vam je potreban.


Počnimo od najosnovnijeg: papirni ili digitalni planer (aplikacija)? Ukoliko ste praktični, skloni modernim tehnologijama i raznim gedžetima aplikacija je prava stvar za vas. Međutim, ukoliko uživate u posetama knjižari, obožavate papeteriju i rokovnike, papirni planer je odlična opcija.




Zanimljivost: Naučno je dokazano da deca, ali i odrasli ljudi, brže i temeljnije pamte informacije kada ih zapišu rukom. Više o tome možete pročitati u tekstu na portalu The New York Times.


Sledeća smernica krije se u podeli na datumirane i nedatumirane planere. Radnim danima imate mnogo obaveza i stalno menjate planove, a volite da ste lenji tokom vikenda? Nedatumirani planer je prava stvar za vas! Sa njim ćete imati potpunu slobodu i fleksibilnost i neće biti neupotrebljenih stranica. Sa druge strane - ukoliko radite od 9-17h i imate tačno utvrđen raspored aktivnosti, datumirani planer biće odlična opcija.


Interesuju vas lični razvoj i sport, a obožavate odlazak u spa? Razmislite o nekom wellness planeru koji bi sve to objedinio. Ovakvi planeri imaju specifične dodatke koji će doprineti vašim intresovanjima, pomoći vam da lakše organizujete određene aktivnosti, pa čak će vas i motivisati!


Količina poslovnih i privatnih obaveza


Dan ima samo 24 časa. Ukoliko oduzmemo bar 6 časova sna koliko je potrebno da normalno funckionišete, ostaje 18 koje trošite na ovaj ili onaj način. Šta tačno radite u svoje budno vreme odlučiće i kakav planer vam je potreban.


Ukoliko ste zaposleni, imate hobije, ali i porodicu i prijatelje, pred vama je važna misija: kako to sve organizovati? Vama će verovatno odgovarati planer koji ima određenu strukturu i sekcije koje će uneti red u vaš zauzet život. Ne želimo da nešto zapostavimo, zar ne?




Nasuprot njemu, “prazniji” planer biće odličan za one koji imaju fleksibilnije radne angažmane, ili su mame, bave se umetnošću ili jednostavno vole da kombinuju planer i dnevnik. Oni će želeti da imaju dovoljno mesta da zapišu obaveze, ali i da dodaju svoj pečat planeru pomoću crteža, stikera ili voši traka.


(Ne) Sudite planeru po njegovim koricama


Dolazimo i do možda najinteresantnijeg dela u ovom našem malom vodiču! Vaš ukus za detalje, afinitet ka određenim bojama ili šarama odrediće i vaš izbor savršenog planera. Da, primarna funkcija planera jeste da bude funkcionalan i da podstekne vašu produktivnost, ali ukoliko vam on ne izgleda primamljivo i privlačno, možda nećete biti motivisani da ga koristite.


Dodatni savet: Ponekad je potrebno da isprobate više planera dok ne pronađete onaj pravi. Dajte sebi vremena! Koristite planer najmanje mesec dana kako biste dobili pravu sliku o njegovim funkcionalnostima i upotrebnoj vrednosti. Možda će za vas najbolje raditi baš onaj od kojeg to nikada niste očekivali!


Sada kada smo prošli kroz sve ove važne stavke, ostaje pitanje gde da pronađete svoj idealan planer. Na našoj online prodavnici možete pronaći našu kolekciju nedeljnih planera, ali i stone planere i brojne dodatke koji će “začiniti” vaš proces planiranja. Kliknite i pogledajte!



475 views0 comments
bottom of page