top of page
Search

Kako povećati produktivnost - sve ono što vam nisu rekli

Visoka produktivnost je osobina (ili pre navika?) koju bismo svi mi želeli da imamo. Međutim, kao i svaka druga, i ona se mora razvijati i vežbati. Ukoliko se pitate kako povećati produktivnost, ali i šta sve utiče na produktivnost generalno, nastavite da čitate jer ovo je tekst upravo za vas.


San kao osnova produktivnosti


Prednosti kvalitetnog sna su odavno poznate. Dok se svake godine menja mišljenje o optimalnom broju sati sna, jedno je ipak sigurno: ukoliko ne spavamo dovoljno ili kvaliteno, nećemo ostvariti naš pun potencijal tokom dana.


Osim toga što povoljno utiče na lepotu, održavanje forme, jačanje imuniteta i zdravlje srca, redovan san omogućava našem mozgu da brzo i kvalitetno obrađuje informacije. Takođe, on utiče na poboljšavanje produktivnosti, koncentracije i koordinacije.



Imate probleme sa snom? Evo nekoliko saveta kako možete pobediti nesanicu:

  • Priprema je pola sna - obavezno se opustite pre spavanja tako što ćete uroniti u omiljenu kupku, meditirati, pisati dnevnik ili popiti šolju čaja od kamilice koji deluje umirujuće. Važno je da se oslobodite svih briga i ostavite ih pred vratima spavaće sobe.

  • Napravite atmosferu - zatamnite i provetrite sobu, jer će vam tako biti ugodnije za san. Ukoliko vas opušta, možete pustiti i laganu, tihu muziku ili umirujuće zvuke iz prirode kao što je zvuk kiše ili talasa.

  • Izbegavajte tešku hranu, kofein i prekomeran alkohol - prejedanje može izazvati tegobe koje će se isprečiti izmešu vas i čvrstog sna. Takođe, kofein je neprijatelj broj jedan kada govorimo o snu. Ukoliko volite da pipijete jaku kafu, to učinite do podneva.



Značaj redovnog treninga za vaš produktivniji rad


Svi znamo za efekte koji se postižu upražnjavanjem fizičke aktivnosti kada je reč o fizičkim performansama, ali šta kada je reč o mentalnim performansama? I kako povećati produktivnost na taj način?


Redovnim treniranjem podstiče se lučenje hormona endorfina, koji je zadužen za održavanje visokog nivoa raspoloženja i energije.


Ono što je svakako važno za nas je da je dokazano da redovna fizička aktivnost doprinosi boljem razmišljanju, rasuđivanju, učenju i entuzijazmu, pa samim tim i produktivnosti.


Hrana za mozak - šta je to?


Osećate se bezvoljno, loše se koncentrišete, a još lošije pamtite? Vreme je za jednu dobru užinu.



Brojna istraživanja su pokazala vezu između hrane i rada našeg mozga, pa tako imamo namirnice koje našem mozgu omogućavaju da ostane u top formi, ali i one koje nas čine manje produktivnim - primer za to je brza hrana.


A koja je to dobra hrana - hrana za mozak? Evo nekih primera:


  • Orašasti plodovi i semenke - orašasti plodovi poznatiji i kao jezgrasto voće, semenke, kao i proizvodi koji se od njih prave odličan su izvor vitamina E, koji nam pomaže da održimo visok nivo intelektualne sposobnosti.

  • Nutritivno vredne ribe - u ovu grupu spadaju losos, haringa i pastrmka. Reč je o ribama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za moždane aktivnosti.

  • Ribizle i borovnice - ovo voće bogato je fitonutrijentima koji povećavaju sposobnost pamćenja. Takođe, borovnice su bogate i antioksidantima.

  • Crna čokolada - nijedna lista hrane koja je dobra za mozak nije potpuna bez malo čokolade! Kada kažemo “crna čokolada” mi pre svega mislimo na čokoladu sa visokim procentom kakaoa. Ona sadrži antioksidante i prirodne stimulanse (kofein) koji povoljno utiču na našu koncentraciju i produktivnost.

  • Čaj - osim manje količine kofeina koji je od značaja jer je prirodni stimulans, ovaj napitak sadrži fitonutrijente koji poboljšavaju pamćenje.

  • Nar i citrusi - povoljno deluju na imunitet, ali i na pamćenje! Nar sadrži mnoštvo antioksidanata koji štite mozak od slobodnih radikala, ali i voćke iz grupe citrusa su idealna opcija za zdravu užinu tokom rada. Probajte već danas!



Organizacija i planiranje - nema produktivnosti bez reda!


Ukoliko ste već isprobali sve iz ovog teksta, a produktivnost vam i dalje nije na nivou na kojem želite da bude, ostaje samo jedan lek, onaj najvažniji: planer. Bez njega nema adekvatne organizacije obaveza, što svakako predstavlja najznačajniju stavku u procesu produktivnosti.



Kvalitetan planer i dodaci za planer odličan su način da utvrdite prioritete, definišete ciljeve, organizujete obaveze i prevaziđete neugodnu i neproduktivnu naviku odlaganja obaveza. Niste još nabavili planer? Šta čekate! Sad ste na samo jedan korak do povećanja produktivnosti i bolje organizacije vremena.


Želite da uvedete red u svoj rad ili učenje? Povećajte produktivnost i efikasnost uz pomoć planera! U Simply Ollie ponudi nalaze se nedeljni, dnevni i stoni planeri, kao i brojni dodaci uz koje planiranje i organizovanje postaje mnogo lakše i zanimljivije. Posetite našu online prodavnicu i pronađite vaš idealan planer već danas!


157 views0 comments
bottom of page