top of page
Search

Kućna kancelarija - uređenje enterijera u službi produktivnosti

U poslednje dve godine susreli smo se mnogim promenama u načinu rada i učenja. Sve naše rutine i tehnike produktivnosti koje smo do tada primenjivali susrele su se sa izazovom zvanim “rad od kuće”. U čitavom procesu prilagođavanja na ove nove uslove, jedna stavka bila je veoma važna, i često određivala koliko će naš rad od kuće biti produktivan, a to je kućna kancelarija.


Zašto je dobro da imate svoj kutak za rad


Kada kažemo kućna kancelarija, to se ne odnosi samo na zasebne prostorije u vašem domu koje ste vi namenili baš za rad. To može biti i vaš kutak za rad u nekom delu sobe, ili čak samo vaš radni sto.


Vaša kućna kancelarija, odvojena ona zidovima ili ne, služi da se vi “prebacite” u radni mod, i izmestite u kutak u kojem ćete zaista moći produktivno da radite.Glavna prednost odvojenog mesta za rad je što ne morate svaki put da gubite vreme pripremajući se za rad, već odmah ulazite u vašu produktivnu zonu. Tamo vas već čeka sve što vam je potrebno za rad ili učenje, i uvek znate gde se šta nalazi: vaši markeri, planer, knjige ili notesi.


Kućna kancelarija - osnovne smernice za uređenje radnog prostora


Bilo da imate deo prostorije ili posebnu prostoriju namenjenu radu, postoje neke stavke koje treba da se nađu na vašoj ček listi.


  1. Radni prostor / radni sto - bilo da učite pa vam je potrebno mesto za knjige, ili radite pa koristite notes i laptop/računar, obezbedite dovoljan prostor za bar ta osnovna sredstva. Sav dodatni prostor uvek je dodatni plus!

  2. Ergonomska radna stolica - učinite svoj rad udobnim, naročito ukoliko radite ili učite duži vremenski period, uz specijalno dizajniranu stolicu za radni sto, koja ima ergonomski oblik. Ona će umanjiti vaše zamaranje leđa prilikom sedenja.

  3. Osvetljenje - učenje i rad uz prirodno osvetljenje je svakako najbolje za vaš vid, ali nije uvek dostupno. Kao dodatno veštačko osvetljenje birajte više izvora svetlosti, i potrudite se da njihov odsjaj ne pada na ekran računara, jer to zamara oči i ometa koncentraciju.

  4. Mesto za odlaganje - dovoljno mesta za odlaganje omogući će vam da u vašem prostoru za rad ili učenje zapravo imate dovoljno mesta za upravo to - rad ili učenje, bez sitnica koje bi vam odvraćale pažnju i remetile fokus. Pored toga, možete organizovati prostor za odlaganje (i stvari unutar njega), tako da znate tačno gde je šta. Nema više traženja onog jednog posebnog papira satima!
Da li kućna kancelarija mora da izgleda dosadno


Kao što smo rekli na početku, kućna kancelarija ne mora da bude posebna soba, i nije samo prostor rezervisan za direktore, advokate ili vlasnike velikih kompanija. Kućna kancelarija može biti i simpatičan, udoban prostor koji podstiče na produktivnost i kreativnost.


Kako prostor namenjen “dosadnim” aktivnostima kao što su rad i učenje učiniti inspirativnim? To je verovatno lakše nego što mislite! Postoje dva osnovna načina da vašu kancelariju učinite ”privlačnom” da u njoj provodite vaše produktivno vreme:

  1. dodajte detalje i

  2. dodajte udobnostDodavanjem pažljivo odabranih detalja unećete u vašu kućnu kancelariju i deo vaše ličnosti i karaktera. To može biti interesantan dekorativni komad koji će ulepšati čitav enterijer i upotpuniti atmosferu, koji ćete pronaći u prodavnici ili možda nabaviti u second-handu. Primer za to su ukrasni jastučići i dekorativne vaze ili činije za sitnice.


Takođe, to može biti i neki praktičan detalj koji će izgledati lepo, ali će ujedno biti i funkcionalan. Primer je stona lampa koja se estetski uklapa u enterijer, ali i osvetljavati vaš radni prostor, ili možda neki interesantan držač za olovke i markere.Kada je reč o dodavanju udobnosti vašoj kućnoj kancelariji, cilj je da opremite vaš kutak predmetima koji olakšavaju dugotrajan rad. Primer za to su već spomenuta ergonomska stolica za radni sto, jastuče za radnu stolicu, podloga za kompjuterski miš sa dodatkom za ručni zglob, meko ćebe za one dane kada ni grejanje nije dovoljno. Naravno, tu su i već spomenuti dekorativni jastučići, za stolicu ili pod, koji doprinose da vaša kućna kancelarije bude totalno cozy.


Sada kad ste sredili kancelariju, možemo preći na konkretan rad. Želite da se bolje organizujete? Ukoliko je odgovor “da”, pravo je vreme da nabavite kvalitetan planer. Simply Ollie univerzum pun je planera, notesa i ostalih dodataka koji će vam pomoći da lakše isplanirate svoje obaveze i svoj odmor, i tako doprineti vašoj produktivnosti. Svratite u našu online prodavnicu i pronađite idealan planer za vas, ili za poklon dragoj osobi, već danas.
35 views0 comments

Comments


bottom of page