top of page
Search

Moj mali univerzum: Simply Ollie & Andrijana Vasić

1. Kaži nam malo više o sebi, kako izgleda tvoj tipičan dan?


Osoba sam koja bi sve odmah i sada i zašto lako kada može komplikovano.

Sanjar sam i optimista, pa valjda otud i ta ideja da sve što zacrtam mogu odmah i da uradim. Pošto se bavim ilustracijom, veći deo dana mi prolazi u crtanju, ukoliko nije dan

za odmor pa bindžujem serije, ali i tada se desi da crtam dok gledam.


Početak dana je manje više isti, ustanem i istreniram (osim ako imam neke hitne stvari da pozavršavam, pa trening ostavim za uveče), napravim sebi kakao i krenem da planiram dan, nedelju, pogledam šta imam od posla da obavim, da li su se prioriteti promenili i onda krećem sa crtanjem i radom. Predveče idemo u šetnju sa Leom (čupavi član čopora) i sutradan iznova.2. Gde pronalaziš inspiraciju?


Svuda. Ako baš zabodem tu je uvek Pinterest i tamo umem da zagubim sate gledajući

ne samo ilustracije i fotografije, već i diy projekte, modu, kako urediti dom, terasu, dvorište, šta god mi padne na pamet. Pored toga razne informacije pokupim dok šetam, čitam, slušam muziku ili podkast, skrolujem po društvenim mrežama.... Ugledam decu na ulici, par koji strastveno priča o nekoj temi, osetim miris ručka iz nekog stana koji me podseti na neko sećanje iz detinjstva...


3. Šta najviše voliš kod Simply Ollie planera? Da li i na koji način personalizuješ svoj?


Pregledan je i sviđa mi se minimalizam u samom dizajnu. Kao da je pravljen baš za

moje potrebe. Sviđa mi se što ima dovoljno prostora i da se personalizuje i dekoriše.

Bonus su mi stranice za projekte, volela bih da ih ima više!


Najzabavniji deo kod planiranja, a ujedno i relaksirajući, je baš kada ga dekorišem i

spremam za popunjavanje. Trudim se da imam što manje otpadaka pa gledam da

iskoristim sve što mogu, bilo da je to neki papir koji sam koristila za pravljenje proizvoda, nešto što sam dobila uz poruđžbinu ili ilustracija sa stonog planera Simple Ollie,

markica od pisma... sve može da nađe svoje primenu.Tu se igram sa kolažiranjem, lepljenjem stikera i motivisanjem sebe kroz poruke i citate u slučaju da se pojave sivi oblaci. Napravila sam i set stikera po dimenzijama planera jer volim da mi je sve po meri (onda OCD ima manje prostora za napad hehe). Imam i deo gde pišem u toku nedelje sve lepe stvari koje su mi se desile, od sitnica do nekih krupnijih. Rado se

osvrćem na njih kada sam lošijeg raspoloženja, da se podsetim da je dan ili nedelja ipak

bila dobra.Sviđa mi se opcija da se izdvoje tri priritetna taska, mada ja to više grupišem kao projekte koji su mi bitni za tu nedelju.


Pored planera koristim i dnevni i nedeljni stoni planer. Dnevni koristim ukoliko imam kompleksan projekat, pa ga podelim na više taskova ili mi je potrebno da ubacim sebi neke bitne beleške za određeni task ili projekat. Stoni planer sam pretvorila u mesečni kalendar za Patreon i to mi znatno olakšava i daje jasnoću na mesečnom nivou, kako da raspodelim i kakav sadržaj da pravim.U samom planeru Notes sekciju obično koristim ili za citat ili kao polje za brain dump gde mogu brzo da zapišem ili skiciram ako mi naleti neka ideja vezana za posao ili shop.4. Koji je tvoj savet, kako se organizovati i održati produktivnost?


Mislim da je nezahvalno pratiti nečiji sistem jer smo svi individualno različiti sa određenim rutinama, potrebama i drugačije percipiramo stvari. Ono što mogu da kažem, iz ličnog iskustva, jeste da bi trebalo eksperimentisati i probati razne stvari dok se ne pronađe sistem koji najbolje funkcioniše za tebe lično. Svakako je bitno odrediti prioritete i ne brkati ih sa željama.


Kao neko ko odmah želi sve da uradi, često upadnem u zamku da psihički sebe blokiram jer ne filtriram stvari kako bi trebalo. U tom slučaju budem preplavljena svim informacijama, pa se desi da uradim prvo najmanje bitne stvari. Ukoliko rokovi i priroda taska to dozvoljavaju mislim da je u redu oprostiti sebi takve situacije, jer na kraju krajeva ljudi smo, a ne mašine. Iz grešaka se najbolje uči.


Ono što je meni pomoglo jeste da od gomile stvari, koje želim i treba da uradim, na nedeljnom nivou izdvojim tri koje su u tom trenutku prioritet u smislu roka, kompleksnosti i važnosti taskova. To su taskovi ili projekti koje znam sa sigurnošću da moraju da se završe te nedelje, dok sve ostalo stavljam na listu sa rezervom, da se mogu prebaciti u sledeću nedelju. Od ta tri taska, ukoliko sam baš odmorna i motivisana, krećem od najtežeg ka najlakšem, a ako mi fali motivacije idem obrnutim smerom. Često se, kada počnem da štikliram šta je urađeno, vrati motivacija da završim i taj najkompleksniji zadatak.


Smatram da je bitno održati balans između posla i života i ne vršiti pritisak na sebe time što je zapisano i što mora da se realizuje. Treba negde ostaviti prostora za život i nepredviđene stvari, jer se one dešavaju. Važno je biti fleksibilan ukoliko nešto ne ide kako je isplanirano.


55 views0 comments

Comments


bottom of page