top of page
Search

Moj mali univerzum: Simply Ollie & Kristina Živković

1. Kaži nam malo više o sebi, kako izgleda tvoj tipičan dan?


Glava mi je često u oblacima i ponekad može da se desi da se izgubim u svojim mislima. Iz tih razloga, težim da mi dan ima strukturu, koja je dovoljno striktna da znam šta i kada treba da uradim, ali i dovoljno fleksibilna - ipak treba ostaviti prostora za odmor, slobodno vreme i kreativne naboje. Volim da ustajem rano i, kada imam slobodne dane, uživam u svojoj jutarnjoj rutini, tokom koje ispijam kaficu, planiram dan pred sobom i listam društvene mreže. Trudim se da osluškujem svoj organizam i da, u skladu sa tim, organizujem svoje dnevne obaveze. Trebalo mi je dugo vremena da prihvatim da ne mogu svaki trenutak da organizujem i isplaniram jer nisam svemoćna. Najbolje što mogu jeste da pratim svoj tempo i da se trudim da mu se prilagodim najbolje što mogu. To mi se pokazalo kao sistem koji mi donosi najbolje rezultate, a imam i dovoljno vremena za odmor.

2. Gde pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju mogu da pronađem gotovo svuda. Najčešće me inspirišu drugi ljudi - njihovi postupci i odnosi sa drugima. Sklona sam analiziranju i preispitivanju, a kada se to pomeša sa kreativnošću, nastane jedan veliki nalet inspiracije koji me dugo drži. Trudim se da se i na mrežama, budući da je, između ostalog, tu moj krug delovanja, okružim ljudima od kojih mogu nešto da naučim i sa kojima delim iste vrednosti, tako da je tu i dodatni boost inspiracije koji mi je potreban, sa vremena na vreme.

3. Šta najviše voliš kod Simply Ollie planera? Da li i na koji način personalizuješ svoj?


Simply Ollie planer sam dobila na darivanju i mislim da je to bio jedan sudbonosni susret. Nakon skoro godinu dana digitalnog planiranja, usled pandemije i manjka obaveza, Simply Ollie nedeljni planer mi je došao kao poručen i pomogao mi je da polako inkorporiram i analogni momenat u celokupni sistem sa organizacijom koji negujem. Najviše mi se dopada minimalistički dizajn i forma - drugi planeri koje sam koristila su me podsećali na dnevnik i nisu mi bili praktični u pogledu planiranja vremena. Nema previše teksta, boja i oblika, što fokusiranje na planiranje vremena i same planove čini dosta jednostavnijim. Pored minimalističkog dizajna, planer me je kupio i svojim sadržajem - mislim da, za potrebe prosečne osobe, planer sadrži sve što je potrebno: godišnji pregled, mesečni, nedeljni, deo sa ciljevima, prioritetima, deo za beleške. Posebno mi se dopada deo sa self care listom, mislim da je jako značajno naglasiti aktivnosti tog tipa, posebno kada svi imamo toliko guste rasporede i toliko brzo živimo da ne stignemo da se posvetimo sebi. Mada me je faza sa lepljenjem stikera i iscrtavanjem planera prošla, trenutno volim nešto više minimalističku dekoraciju, planer personalizujem prema funkciji koju mi izvršava. Pored glavne namene, planiranja vremena, koristim ga i kao mesto gde ću pisati svoju listu želja (ukoliko naletim na nešto što bih želela da kupim u narednom periodu, neku lepu knjigu, web sajt, proizvod, odeću..), dnevnik zahvalnosti (odvojim svakoga dana jedan mali segment u okviru nedeljnog rasporeda gde napišem neku lepu poruku sebi ili nešto na čemu tog dana mogu biti zahvalna), pitanja za samorefleksiju (trudim se da redovno zapisujem svoje misli i reflektujem nad svojim mislima, osećanjima i ponašanjem, te mi deo za self care predstavlja mesto gde mogu da zapišem pitanja kojim bih se vodila te nedelje) i drago mi je što imam mogućnost da sve to držim na jednom mestu.


 
 

4. Koji je tvoj savet, kako se organizovati i održati produktivnost?


Najveći savet koji nekome mogu da pružim, kada je reč o dobroj organizaciji i poboljšanju produktivnosti, kao neko ko izučava ovu oblast već dve godine, jeste da pronađu način da prilagode sebi. Naša motivacija zavisi od mnogo faktora, te nijedno pravilo ne možemo da primenimo na sebi bez ikakvog kompromisa. Najbolje poznajemo mehanizme po kojima funkcionišemo i stoga ćemo najbolje znati šta nam odgovara od svega što pročitamo i čujemo.

Sa druge strane, dobro je fokusirati se na dugoročne navike, a ne na one koje će nam doneti rezultate na kratke staze. Najbolji način za organizaciju jeste istrajnost, pa će tako i naše navike, što su čvršće i temeljnije, doprineti dugoročnoj organizaciji vremena. Naglasila bih i da je, pored svega, dobra prioritetizacija temelj svake dobre organizacije, jer nam tačno pokazuje na koje aktivnosti i zadatke treba da usmerimo vreme, energiju i novac.Instagram: @kremkokos

17 views0 comments

コメント


bottom of page