top of page
Search

Novogodišnje odluke: Započnite godinu produktivno

Nova godina, novi mi - ili ipak ne? Ukoliko ste odlučili da okrenete novi list i postanete najbolja verzija sebe, ne postoji bolje vreme za to od početka nove kalendarske godine. Jedan od najlakših načina za definisanje ciljeva i želja su novogodišnje odluke. Zašto su korisne i zašto ih vredi postavljati? Čitajte i otkrijte!


Šta su novogodišnje odluke


Sigurni smo da znate kako obično izgledaju novogodišnje odluke, ali nije loše podsetiti se. Reč je o listi ciljeva, želja i navika koje želite da steknemo u periodu do sledeće Nove godine. Obično se pišu početkom godine, ali nije pravilo - ponekad je potrebno nekoliko nedelja da se sve iskristališe. To znači da ni sada nije kasno da napišete odluke.


Novogodišnje odluke VS. ciljevi


Često novogodišnje odluke izjednačavamo sa ciljevima, ali oni nisu baš isti. Ciljevi su često konkretniji, preciznije definisani. Odluke mogu, ali i ne moraju samo biti ciljevi, ali bi bilo dobro da su i one što jasnije, kako ne biste mnogo “vrdali” (a znamo da ćete pokušati).Zašto je dobro imati Novogodišnje odluke


U idealnim uslovima, vi uvek znate koji su vaši ciljevi ili odluke za određen period i uvek radite u skladu sa njima. U realnoj situaciji, svi tokom vremena pomalo “odlutaju” od svojih odluka. Tako dolazi do razvodnjavanja vaše motivacije i udaljavanja od namera koje ste imali za tu godinu.


Rešenje? Novogodišnje odluke! Zašto ih volimo?

  • Imaju “rok trajanja” - dajete sebi godinu dana da realizujete svoje namere.

  • Konkretne su - što konkretnije, to bolje! Na primer, ukoliko vam je želja da u ovoj godini pročitate više knjiga, definišite koji je to broj.

  • Fleksibilne su - možete im se vraćati tokom cele godine i prilagođavati ih situaciji. Uostalom - imate čitavu godinu da ih ostvarite!

Kada imate neke ideje vodilje, lakše ćete odrediti koji će vam biti sledeći korak. Novogodišnje odluke su odličan način da odredite sebi smer u kojem će se kretati vaša godina, koliko god tako nešto bilo moguće.Šta ako ne sprovedete svoje odluke


Na kraju godine svesno ili nesvesno pravite presek učinjenog. Na jedan tas stavljate sve što smo zamislili, sve što smo planirali za tu godinu. Na drugom tasu nalaze se vaši rezultati, postignuti ciljevi i naš napredak tokom jedne godine. Koji tas će da pretegne?


Ukoliko vam se čini da niste dovoljno postigli tokom godine, da vaši rezultati nisu dovoljno impresivni za druge ili za vas, ili da tapkate u mestu, zastanite na trenutak. Prošla godina je bila puna izazova, i zato ne bi trebalo da budete strogi prema sebi.


Iskoristite početak ove godine da dobro razmislite o svojim pravim prioritetima i ciljevima, kako bi se oni iskristalisali u novogodišnje odluke. Uzmite parče papira i olovku, stavite vaše odluke na papir i sačuvajte. Ukoliko možete, vraćajte se na taj papir često, kako bi ove stavke što bolje upamtili

"I put od hiljadu milja počinje jednim korakom" - Lao Tzu


Želite da u novoj godini ispunite sve svoje ciljeve i povećaš efikasnost na svakom polju? Ukoliko je odgovor DA, potreban vam je dobar planer! Simply Ollie planeri će biti vaš saveznik u borbi za produktivniju godinu! Istražite svet naših planera i interesantnih dodataka na našem sajtu već danas.

86 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page