top of page
Search

Određivanje ciljeva - korak po korak do uspeha

Vreme prolazi, a vama se čini da nimalo ne napredujete u ostvarenju svojih ciljeva? Niste jedini! Ponekad zbog “spoljašnjih uticaja” i prepreka nije moguće ostvariti sve zacrtane planove, ali na nama je da obezbedimo najbolju moguću “logistiku” za to, bar onoliko koliko to zavisi od nas. Kako to postići? Neka temelj vaše strategije bude pravilno određivanje ciljeva.

Da li postoji pravi način za određivanje ciljeva


Svako od nas je poseban mali univerzum, sa različitim navikama, različitom motivacijom i koncentracijom. Samim tim, očekivano je da se naši načini definisanja ciljeva razlikuju. Imajući ovo u vidu, ne možemo a da se ne zapitamo: Da li postoji pravi način za određivanje ciljeva? Da li postoji neki način koji je najefikasniji? Baš to pokušavamo da otkrijemo u ovom tekstu.



Ukoliko ste nekada pretraživali načine definisanja ciljeva, sigurno ste naišli na S.M.A.R.T. metodologiju. Reč je o tehnici koju su 1981. godine razvili Džordž Doran, Artur Miler i Džejms Kaningam, za potrebe menadžmenta. O čemu je tačno reč?


Kakvi su to S.M.A.R.T. ciljevi


S.M.A.R.T. predstavlja akronim od pet reči na engleskom jeziku i, koje ujedno i opisuju kakvi ciljevi treba da budu, kako bismo povećali šansu za njihovo ostvarivanje.


  • Specific (konkretno) - odnosi se na to da bi naši ciljevi trebalo da budu precizno definisani i što konkretnije određeni. Primer: uvek je bolje kao cilj zadati “Zakazati sistematski pregled za ” nego “Ići na sistematski pregled”.

  • Measurable (merljivo) - podseća nas da moramo da pronađemo način da “merimo” ostvarenje našeg cilja. Na primer: bolje je kao cilj zadati “Preći 40 stranica knjige tokom septembra” nego “Učiti za ispit”.

  • Achievable (koje je moguće postići) - iako bi ciljevi trebalo da nas motivišu da napredujemo u svakom smislu, važno je i da ostanemo realni. Ovo je posebno važno jer u slučaju previsokih očekivanja možda neka nećemo moći da ispunimo, što će nam izazvati nezadovoljstvo. Kako to izgleda u praksi? Na primer, ukoliko želite da krenete sa treninzima, a niste baš dugo vežbali i mislite da niste u formi, realniji cilj bi bio trenirati dva puta nedeljno, nego pet puta. Dozvolite sebi da napredujete.

  • Relevant (relevantno) - neki ciljevi zahtevaju dosta truda, odricanja i prilagođavanja. Iz tog razloga, važno je da za ciljeve postavimo ono što nam je zapravo važno da realizujemo. U suprotnom, nećemo biti dovoljno motivisani da to privedemo kraju.

  • Time bound (vremenski ograničeno) - u našoj prirodi je da ostavljamo sve obaveze za poslednji trenutak, a ako to već radimo treba da znamo kada je taj trenutak! Kako ciljevi treba da budu što preciznije definisani, tako ih treba i vremenski ograničiti. Time povećamo šanse da oni zaista budu realizovani. I zapamtite - nema pomeranja rokova!



Ove smernice treba shvatiti okvirno, jer nisu svačiji ciljevi isti. Ukoliko vam treba više vremena i truda za ostvarivanje nekih ciljeva nego nekom drugom - ne brinite! Samo to sve precizno definišite i idite korak po korak.



Da li je određivanje ciljeva dovoljno za uspeh

Dakle, odredili ste vaše ciljeve, proverili da li je svaki od njih S.M.A.R.T. Šta sada? Na red dolazi onaj teži deo, a to je zapravo ostvarivanje zadatih ciljeva. Ovo je deo procesa u kojem sve zavisi od vas, vaše motivacije i nivoa produktivnosti. Znamo, teško je priznati da od vas direktno zavisi koliko ćete svojih ciljeva ostvariti, ali takođe znamo da vi niste neko ko odustaje.



Da odgovorimo na pitanje: ne, nije dovoljno “samo” odrediti ciljeve. Ali je dovoljno da se pokrenete i načinite početne korake za ispunjenje istih. Iako se ponekad naše želje razlikuju od naših mogućnosti, ponekad je moguće da jakom voljom i sa dosta truda “pomerimo planine”.



Na putu ka ostvarenju ciljeva biće vam potrebna pomoć, a nema boljeg alata za organizaciju vremena od planera. On vam može pomoći da date vremenske odrednice vašim ciljevima, budete u toku sa svim rokovima i uočite gde grešite u upravljanju vremenom.


Uvedite malo reda u vaš univerzum uz pomoć Simply Ollie planera i korisnih aksesoara za planiranje! Posetite našu online prodavnicu i odaberite savršen planer za sebe, ili za poklon za svoje drage osobe.


102 views0 comments
bottom of page