top of page
Search

Organizacija slobodnog vremena: Pronađi vreme za sve

Updated: Mar 29, 2021

Neko ima problem sa organizovanjem svojih obaveza kako bi bio produktivniji, a neko ima sasvim suprotnu “boljku” - kako se kvalitetno odmoriti. U nastavku pisali smo o tome zbog čega je važna organizacija slobodnog vremena, kao i kako da vreme van posla i fakulteta provedete što produktivnije. Spremni? Krećemo!


Da li je organizacija slobodnog vremena paradoks?


Kada pomislite na slobodno vreme, prva asocijacija je gledanje Netflix-a do jutarnjih časova, ispijanje čaja uz knjigu satima, ili kafenisanje sa najboljim prijateljima. To sve zvuči odlično, ali šta kada zaista imate neku obavezu u vaše “zvanično” slobodno vreme?


Zamislite jedan vaš radni dan. Većinu tog dana provodite na poslu ili na fakultetu. Ostatak vremena služi vam za aktivnosti kao što su:

  • trening,

  • pripremanje obroka,

  • druženje sa prijateljima ili porodicom,

  • čitanje knjige / gledanje filma,

  • plaćanje računa / odlazak u banku ili poštu,

  • odlazak u kupovinu.



Tokom vikenda je mnogo lakše organizovati se, ali kako sve ove i slične obaveze rasporediti u danima kada niste ceo dan kod kuće. Koliko je naše slobodno vreme zapravo slobodno?


Bilo da je u pitanju jedan baš zauzet dan kada imate obaveze van fakulteta i posla, ili je na TO-DO listi samo izležavanje i joga, korisno je to staviti na papir, kako ne bi došlo do zaboravljanja, ali i kako bi jasno odvojili rad od slobodnog vremena, ma kakvo ono bilo. U tome može da vam pomogne planer.



Planer slobodnog vremena: Zašto planirati vreme van posla ili fakulteta?


Planer slobodnog vremena je odličan način da budete u toku sa vašim privatnim obavezama, čak i kada na njih ne gledate kao na nešto definisano. Ne propustite više nijedan koktel sa prijateljima, niti pozorište sa kolegama - zapišite ih u planer!




Ukoliko vam se često događa da se “zaradite” i da vreme provedeno u poslu ili učenju “pojede” vaše trenutke odmora, planer će vam poslužiti da se podsetite granica koje bi valjalo postaviti.


Ponekad se dešava da zbog previše obaveza ili uzbuđenja nemamo onoliko sna koliko nam je zaista potrebno. Neka planer bude vaš podsetnik da treba da odvojite vreme i za odmor.



Izgradite dobre navike uz pomoć planera


Nemate određene obaveze koje treba da u unesete planer? Pronađite mu sjajnu namenu - neka on postane organizator navika koje želite da steknete. Bilo koje doba godine biće odlično da počnete da vežbate, pijete više vode ili čitate jednu knjigu nedeljno. U svojim planovima zabeležite vreme namenjeno baš za tu aktivnost.


U proseku, čoveku je potrebno oko 66 dana da stvori novu naviku. Neka danas bude vaš prvi dan.

Što smo stariji to je više stavki na našoj listi zadataka. Čak i kada vaši planovi nekim danima počinju i završavaju se na kauču, neki drugi ponedeljak ili sreda biće rezervisani i za odlazak kod zubara, na ples ili u čitaonicu. Planer vam može pomoći da ograniči vaš rad, ili lenjost - ko zna!


U potrazi ste za novim planerom? Posetite našu online prodavnicu i odaberite datumirani ili nedaturmani planer za sebe ili svoje drage osobe, kao i neki od korisnih dodataka koji će vam dodatno olakšati organizaciju.


260 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page