top of page
Search

Planer za ljubimce - zašto treba da "planirate" i njihovo vreme

Ne postoji osoba kojoj život nije ulepšan dolaskom dragog krznenog ili pernatog stvorenja u njen život. Od tada, sve je postalo mnogo bolje, dani vedriji, a život radosniji. Međutim, uprkos tome što ulepšava vaše dane, gajenje te slatke životinjice podrazumeva i određene obaveze. Iz tog razloga, sve češće delove planera posvećujemo upravo ljubimcima, pa tako nastaje mali planer za ljubimce. Koliko je važno da budete u toku sa ovim obavezama, i kako da ih organizujete, čitajte u nastavku.


“Tajni život” kućnih ljubimaca - koje obaveze oni imaju?


Osim toga što grizu papuče, kradu poslastice i “bore se” sa kablovima, kućni ljubimci imaju i druge aktivnosti tokom dana. Neke od njih su važne za njihovo zdravlje i blagostanje, i važno je da budu ispunjene. Pre svega mislimo na redovnu ishranu, izvođenje napolje, redovne veterinarske preglede i vakcinacije, i odlazak na redovnu gruming seansu.


Kada govorimo o ishrani, izvođenju napolje, dopunjavanje činije sa vodom, to su neke aktivnosti koje su već ušle u vašu rutinu - naročito ako ste i ranije imali kućnog ljubimca. Međutim, pojedine akcije ipak traže podsećanje, ne jer smo nemarni prema našem ljubimcu, već što smo ponekad skloni odlaganju. Hajde da pričamo o njima.


Zdravlje na prvom mestu: Veterinarski pregledi i vakcinacija


U najboljem slučaju, veterinara ćete posećivati samo pri redovnim kontrolama ili vakcinacijama za vašeg ljubimca, ali i njih je potrebno imati u vidu!



Pri prvoj poseti veterinaru, on će vas upoznati sa periodikom svih vakcina koje vaš ljubimac treba da primi, ali i preporuke za neke tretmane (recimo protiv krpelja i slično) koje valja imati na umu. Napravite godišnji raspored navedenih aktivnosti i tako ćete uvek biti u toku sa zdravstvenim stanjem vašeg ljubimca.


Naravno, ukoliko primetite neke nepravilnosti kod vašeg ljubimca, u smislu zdravstvenih smetnji, promena u ponašanju ili raspoloženju, važno je da odmah kontaktirate veterinara radi zakazivanja pregleda. Usled određenih zdravstvenih problema, možda će biti potrebni češći pregledi i davanje terapije. Zapišite te pojedinosti u planer, kako ne biste ništa zaboravili. Zdravlje je ipak na prvom mestu



Uredni i mirišljavi - zakažite gruming na vreme


Svi vole da su ošišani, uredni, sređeni i mirišljavi, zar ne? Pa, u slučaju ljubimaca, baš i ne. Nekim životinjicama je gruming svojevrsni stres, iako se posle njega gotovo uvek osećaju bolje (i lakše), naročito kada su toplije vremenske prilike.


Ukoliko odaberete da vašeg ljubimca vodite kod grumera, obavezno obeležite u kom vremenskom periodu je vreme za novi termin, ali i kada je zakazan gruming tretman. Ne želite valjda da ga propustite, zar ne?



Čak i ukoliko sami radite gruming i sređivanje ljubimca, možete označiti okviran period kada je vreme da to odradite. I naravno, pripremite dosta poslastica da odobrovoljite ljubimca za sređivanje. Trebaće vam :)


Nismo zaboravili ni ostale životinje! Često se aktivnosti kao što su čišćenje kaveza i akvarijuma, poručivanje hrane ili zamena posipa odlažu iz raznih razloga (i malo duže nešto što bi trebalo, da se ne lažemo :)), pa poneki podsetnik nije na odmet.


S obzirom na to da je reč o obavezama koje se ponavljaju u gotovo istim vremenskim intervalima, lako je unapred zabeležiti kada je njihov rok. Iskoristite to i upišite taj zadatak u planer, i ne morate se naknadno prisećati kada ste poslednji put to nešto uradili, i kada je vreme da se ta obaveza oko ljubimca opet izvrši.


Kako da prilagodite planer vašem ljubimcu


Naravno da je nas ljubimac dovoljno važan da ima i svoj zaseban planer, ali mislimo da se neće ljuditi ukoliko njegove obaveze ipak uvrstite na neku od vaših TO-DO lista i kalendara. Evo kako to možete da uradite.




#1 Kolor-kodovanje


Najjednostavniji način da lako vizuelno izdvojite sve obaveze u vezi sa vašim ljubimce, je da ih kolor-kodujete. Da se podsetimo: kolor-kodovanje predstavlja upotrebu određenih boja, za određene kategorije ili vrste obaveza, kako biste ih lako prepoznali na prvi pogled.


Kako to izgleda u praksi? Recimo, obaveze oko ljubimca i sve u vezi sa njim možete označiti plavim markerom, ili pisati nekom hemijskom u boji. Tako ćete, čim otvorite planer, lako uočiti kada imate nešto zakazano.


#2 Stikeri


Bilo da koristite samo post-it stikere gde ima prostora za zapisivanje, ili dekorativne stikere, i jedne i druge možete efikasno iskoristiti za obeležavanje obaveza vašeg ljubimca.


Post-it koristite za zapisivanje obaveza i njihovo lako dodavanje u vaše postojeće planere. Spojite ovu tehniku sa kolor-kodovanjem, pa koristite stikere posebne boje za sve što je u vezi sa vašim ljubimce.


Dekorativne stikere koristite da privučete na određeni termin, period ili obavezu (oko) ljubimca, a možete i koristiti tematske stikere kako biste znali o čemu je reč čim ih vidite. To mogu biti stikeri u obliku životinja, šapa, ili neki personalizovani koji vas asociraju direktno na vašeg ljubimca.



Naši ljubimci u potpunosti zavise od nas, i to nikad ne treba da zaboravimo. Zbog toga, potrudite se da budete uvek u toku sa svim njegovim “obavezama”, odnosno, sa vašim obavezama u vezi sa njim.


Vaš ljubimac ne zna razliku između obične sveske i modernog, kvalitetnog planera, ali vi znate! Svratite na Simply Ollie sajt i pogledajte kompletnu ponudu planera i dodataka za planere na jednom mestu! Poručite vaš novi planer već danas i unesite malo reda u vaš univerzum uz Simply Ollie!

24 views0 comments
bottom of page