top of page
Search

Povratak u školu: Korisne tehnike za veću produktivnost

Početak nove školske godine u školi ili na fakultetu nije naše omiljeno doba godine, ako pričamo o učenju. Međutim, ukoliko se setimo svih tih novih školskih planera, rokovnika i sveščica, odmah počnemo da se radujemo! Povratak u školu je vreme da poboljšate vašu tehniku učenja i rada, pa da ostvarite još bolje rezultate nego proteklih godina. U tome vam mogu pomoći neke od korisnih tehnika u nastavku. Evo šta Simply Ollie tim preporučuje!


#1 Eliminišite “ometače”


Ponekad je najteže početi! Koliko puta ste odlagali učenje, rad na projektu ili kucanje rada u nedogled, samo jer vam se nikako ne da počnete? Znamo kako vam je!


Mnogi đaci i studenti se suočavaju sa ovim problemom, ali kako ga prevazići? Najpre je važno da iz svog radnog okruženja, odnosno svog kutka za učenje, uklonite moguće skretače pažnje. Pod tim podrazumevamo najpre mobilni telefon, ali i druge “smart” uređaje kao što su tablet, sat, Kindle ili slično.



Svi oni mogu svojim brojnim obaveštenjima, vibracijom, pa čak i svetlom skretati vašu pažnju koju je ionako teško održati - bar na početku školske godine kada se teško navikavate na učenje. Izuzetak za ovo može biti neki uređaj koji emituje muziku ili zvuke koji podstiču koncentraciju.


Dobra vest je da vi već imate radne navike koje ste stekli tokom ranijeg školovanja, samo ih je potrebno “probuditi”, a najbolji način za to je da se ponovo ubacite u mod učenja, tako što ćete se maksimalno fokusirati, a to se postiže upravo smanjenjem sitnih “ometača”.


Simply Ollie savet plus: Ukoliko vam je zaista teško da se “isključite” iz svakodnevice i započnete vašu sesiju učenja jer vas ukućani ometaju, možete im ranije najaviti koji su to neki sati samo za učenje, i da ih zamolite da vas u tom periodu ne prekidaju, osim ukoliko se ne radi o nečemu zaista važnom.




#2 Odredite prioritete


Sada kada ste uspeli da “nagovorite” sebe da se upustite u avanturu zvanu “učenje”, vreme je da odredite i kojim redom ćete pristupiti obavezama.


Bilo da učite redovno ili ste tipičan “kampanjac”, potrebno je da napravite listu zadataka koje treba da izvršite, i da ih razvrstate prema prioritetu. Tako ćete uspeti da, čak iako ste u stisci s vremnom, “pokrijete” ono najvažnije što vam je potrebno za dalje prisustvo predavanjima, polaganje ispita ili predaju pisanog rada.


Simply Ollie savet plus: Imate neki ogroman i težak zadatak, a uz to i prioritetan? Podelite ga na manje zadatke! Tako ćete ipak videti neki napredak, a ta obaveza više neće delovati tako zastrašujuće.


#3 Organizujte svoje vreme


Pametan piše….znate već nastavak. :)


Stavite na papir sve zadatke, rokove, datume ispita ili ocene i poene! Nedeljni planer je idealan “alat” za beleženje svih ovih važnih detalja koje muče svakog đaka i studenta. Ne propustite više nijedan tekst, i budite spremni za svaki ispit na vreme uz planer koji će vam pomoći u organizaciji vremena.



Simply Ollie savet plus: Za sve naše studente imamo poseban tekst na blogu - Kako prilagoditi bilo koji planer u studentski planer. Ovaj mini-vodič odličan je za sve koji žele da vide kako mogu da nedeljni planer prilagode svojim potrebama za vreme fakulteta.


#4 Kvalitetno se odmorite


Da bi vaš um bio u top formi, potrebno je da ga pustite da se odmori i “napuni baterije”. Regeneracija uma i tela je najdelotvornija tokom noći, pa je primarno da sebi obezbedite dovoljno kvalitetnog sna.


Uz to, dobre prakse kao što su pravilna ishrana, hidriranost organizma i dovoljno fizičke aktivnosti pogodne su za “resetovanje” tela, ali i uma. Samo organizam koji je odmoran može na drugi rok da pravi najproduktivnije rezultate.


Simply Ollie savet plus: Ukoliko osećate umor ali imate previše obaveza da biste sebi dopustili nekoliko časova sna posle podne, prepustite se kratkoj dremki! Dokazano je da samo 20 minuta sna može da vas osveži i pomogne vam da vratite fokus dok ne dođe vreme za spavanje.



#5 Rutina je pola posla


Kao što smo već napomenuli ranije u tekstu, najteže je početi. Iz tog razloga potrebno je da ustanovimo rutinu učenja, koja nam ne ostavlja previše prostora za razmišljanje, odlaganje obaveza i pronalaženje izgovora.


Najbolja stvar kod rutine je što ne morate da se pitate koji je sledeći korak, već sve imate već definisano. Važno je da vi sami osmislite svoj tok rada kojeg ćete se pridržavati, umesto da ga “preuzmete” od nekog drugog. Samo tako će vaša rutina biti potpuno prilagođena vama, i samo tako će najbolje da “radi”.


Simply Ollie savet plus: Ništa nije večno, ni konačno! Ukoliko u nekom trenutku primetite da postojeća rutina nije više najbolja za vas i da niste produktivni kao nekada, ne plašite se da izmenite ili izbacite neke korake. Najvažnije je da vaše vreme iskoristite na najbolji mogući način, a nekada se taj način menja.


Ukoliko ste odlučili da ova školska godina bude drugačija, i da budete organizovani bolje nego ikada, vreme je da nabavite neki od Simply Ollie planera. U našoj ponudi možete pronaći nedeljne, dnevne i stone planere, kao i brojne korisne aksesoare za planiranje. Svratite u Simply Ollie online prodavnicu i poručite vaš novi planer već danas.


29 views0 comments
bottom of page