top of page
Search

Pravilo 5 sekundi: Inspiriši se, organizuj se, pokreni se!

Vreme brzo prolazi - da li iz njega izvlačimo maksimum? Ponekad nismo raspoloženi da preduzmemo prvi korak, započnemo nešto novo o čemu razmišljamo ili jednostavno - ostvarimo sve one ciljeve koje stidljivo piskaramo u listama novogodišnjih odluka. Šta ako bismo vam rekli da vas od toga svega deli pet sekundi?


Šta je “Pravilo 5 sekundi” i kako može da vam pomogne


Jednostavno, ali radi! “Pravilo 5 sekundi” definisala je Mel Robins, američka pravnica, i ono se odnosi na odbrojavanje unazad pet sekundi pre nego što nešto uradite - a onda zaista prionete na posao.


Kako je Mel došla do ovog zaključka? Jednog jutra ležala je u krevetu tužna, sama, nezaposlena i sa mislima u haosu, a zatim je pomislila šta bi bilo kada bi se prosto “lansirala” iz kreveta i započela svoj dan. I to je i uradila tako što je odbrojavala sekunde do ustajanja.Ovo jednostavno pravilo koje je uvela omogućilo joj je da promeni čitav svoj život. Zvuči neverovatno, zar ne? Ni ona sama nije mogla da poveruje! Nije očekivala da nešto tako prosto može da ima tako snažan odjek i u njenom životu, ali i u tuđim pričama. Kasnije je o tome pričala u svom TED govoru, ali i u svojoj istoimenoj knjizi.


Pravilo 5 sekundi može vam pomoći da se konačno trgnete iz vaše komfor zone, odnosno iz neproduktivne rutine koju ste sami sebi formirali. Zašto ne biste i vi odbrojavali do uspeha kao Mel?


Ovo pravilo temelji se na naučnim činjenicama! Više o njemu i o Mel koja ga je “patentirala” saznajte u ovom prilogu:
Odlaganje obaveza kao životni stil


O odlaganju obaveza odnosno prokrastinaciji već smo pisali na našem blogu. Zašto ova navika uporno staje na put ostvarenju naših snova?


Iako se uglavnom smatra da su lenje osobe one koje odlažu realizovanje svojih zadataka ili obaveza, ovoj navici mogu pribeći i perfekcionisti. Zamislite samo: Koliko ste puta pomislili da nije pravo vreme, nije pravo mesto, nije dobra tema, nije savršen proizvod, i slično?
Ukoliko želite da iskorenite ovu naviku koja na dugi rok može biti štetna za vas, važno je da je na vreme prepoznate. Sledeći korak je primena raznih tehnika za njeno prevazilaženje, ali više o tome pročitajte u našem posebnom tekstu na ovu temu.
Prvi korak je uvek najteži


Kada ste već navikli da odlažete obaveze ili da ih uopšte ne izvršavate, moguće je da imate problem da uopšte počnete sa radom na tom zadatku. Upravo tu pomaže i Pravilo 5 sekundi. Odbrojavajte vreme do onog prvog malog koraka koji će kasnije “pokrenuti brda”.


Ne zaboravite da uvek imate pred sobom svoje ciljeve, kako biste znali do čega danas treba da odbrojavate tih pet sekundi. Organizujte svoje obaveze po prioritetima, planirajte rokove i pratite vaš napredak pomoću ličnog planera. Neka on postane vaš oslonac na putu ka vašem “boljem JA”.Nemojte čekati ni pet sekundi, započnite odmah planiranje svojih ciljeva i prihvatite se svega što ste predugo odlagali! Simply Ollie je tu da unese malo reda u vaš univerzum. Pogledajte ponudu naših planera i korisnih dodataka koji će ceo proces učiniti mnogo lakšim, i organizujte se već danas.


122 views0 comments

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page