top of page
Search

Sticanje dobrih navika: Kako da zaista budete bolja verzija sebe

U poslednje vreme društvene mreže su pune “self care” citata i saveta da treba da radite na tome da postanete bolja verzija sebe. Međutim, šta to tačno podrazumeva? Da li je dovoljno da pola sata dnevno čitatsticanje-dobrih-navika-kako-da-zaista-budete-bolja-verzija-sebee knjigu ili povremeno napravite pauzu za kafu? Nekada naše najveće i najbolje promene dolaze postepeno i težim putem - kroz sticanje dobrih navika. Evo koje navike mogu da promene vaš život (skoro) iz korena, i kako da ih steknete.


Svako sticanje dobrih navika je slično: na početku dosadno, ali kasnije postaje lakše i donosi mnoge benefite. Pa da krenemo.


Sticanje radnih navika


Sticanje radnih navika, bilo da je u pitanje posao ili učenje, nikome nije zanimljivo. Međutim, svesni smo da sa godinama dobijano sve više obaveza i rokova koji se moraju poštovati. Radne navike pomažu da na vreme završavamo sve zadatke koji su nam drugi, ili mi sami, dodelili.


Ukoliko ste pročitali bar nekoliko naših blogova, primetićete da često spominjemo krilaticu “Radite bolje, a ne više”. Radne navike nam omogućavaju da efikasnije učimo ili obavljamo naše radne zadatke, sa punom koncentracijom i posvećenošću. Šta to znači na dugi rok? Više slobodnog vremena!


Kada je sticanje radnih navika u pitanju, ono je povezano za dosta faktora. Neki su interni - kao motivacija i koncentracija, a neki su eksterni - kao uslovi za rad, profesor čiji predmet spremate (ako govorimo o učenju) i siično, Važno je da “mapirate” vaš put za ostvarenje ciljeva na poslu ili na fakutetu, a zatim procenite koje su vaše slabe tačke i koje navike će vam pomoći da ih prebrodite.


Ukoliko su vam potrebni saveti kako da steknete (radnu) naviku za učenje, bacite pogled na ovaj naš tekst:Sticanje navika za fizičku aktivnost


Sa razvojem tehnologije i sa globalizacijom poslovanja i obrazovanja, sve je više komunikacije online. Bez obzira da li je reč o poslu, formalnoj ili neformalnoj edukaciji, često se sve obavlja preko Zoom-a ili sličnih platformi, nekada bez odlaska u kancelariju ili na predavanje danima. To doprinosi i “sedećem” načinu života koji ostavlja posledice i na naše zdravlje.Prioriteti su prioriteti! Prvi korak ka “razmrdavanju” svih nas koji smo se malo ulenjili radeći ili učeći uglavnom od kuće, je svest o nedostatatku aktivnosti. Sledeći korak je pronalaženje adekvatnog tipa fizičke aktivnosti koji će imati zdravstvene benefite, a u isto vreme se uklapati u životni stil. Jedno je sigurno: ne treba čekati da vaše fizičko zdravlje postane ugroženo (bol u vratu i leđima, malaksalost) kako bi reagovali.


U redu je da isprobate više vrsta aktivnosti, kako biste pronašli “onu pravu”. Zapamtite: uvek je bolje da pronađete nešto u čemu ćete uživati i što je za vas održivo, nego da intenzivno trenirate tri nedelje i nikada više.


Sticanje dobrih finansijskih navika


Znamo da je lepše ostati dete i brigu o novcu prepustiti drugima, ali pre ili kasnije čete na sebe preuzeti i tu obavezu. Ukoliko imate redovan ili honorarni posao ili projekat, sigurno imate neki novac na raspolaganju. Kako se on ne bi trošio na sitnice, važno je da steknete dobre finansijske navike.


Najpre napravite pregled prihoda i rashoda: popišite sve očekivane sume koje očekujete da dobijete ovog meseca, kao i sve troškove za koje znate da vas očekuju. To mogu biti troškovi koje imate svakog meseca (stanarina, račun za internet i mobilni telefon) ili troškovi koje imate baš tog meseca (proslava rođendana, kupovina novog planera, kupovina avionske karte). Sledeći korak bi bio da planirane troškove rasporedite prema prioritetu.


Sada kada ste sve uredno izlistali, vreme je da razmotrite svoje troškove. Da li možete nešto da umanjite ili preskočite ovog meseca (recimo ta torba koju planirate da kupite), ili da li ima prostora za štednju? Vaše finansije zahtevaju bar malo vremena na nedeljnoj bazi, kako bi sve bilo pod kontrolom.


Ne znate kako najbolje da pratite vaše trošenje tokom meseca? Evo naše preporuke kako da prilagodite lični planer kako biste ga koristili i za finansije. Kada je sve na jednom mestu, ne može vas ništa iznenaditi!Pijte više vode - kap po kap do nove navike


Hidriran organizam je produktivan organizam! Benefiti konzumacije dovoljno vode tokom dana su brojni, ali na njih često zaboravljamo - naročito ukoliko su nam dani ispunjeno brojnim obavezama, pa samo “skačemo” sa jednog zadatka na drugi.


Da bi se stekla navika da pijete više vode, ne bi bilo loše da najpre na to gledate kao na igricu: ukoliko popijete količinu zacrtanu taj dan, možete u planer zalepiti vaš omiljeni stiker, ili uzeti i malo soka ili jedan keks.Kao držati svoje navike pod kontrolom? Iskoristite svoj Simply Ollie planer da na jednom mestu beležite napredak u sticanju korisnih navika. Kako? Lako, uz pomoć naših stikera za praćenje navika. Svaki kružić koji čekirate biće vaša mala nagrada što ste još jednom uspeli da uradite nešto dobro za sebe.


Ovi sitkeri su idealni za upotrebu i u nedeljnom Simply Ollie planeru, ali i u praktičnom stonom planeru iz naše ponude. Odaberite vaš novi planer već danas, u našoj online prodavnici.


47 views0 comments

コメント


bottom of page