top of page
Search

Tehnike za bolje učenje i pamćenje (+ preporuka knjiga)

Koliko ljudi, toliko načina za učenje. Ukoliko se pitate koje su tehnike za bolje učenje i pamćenje koje će stvarno unaprediti čitav ovaj proces, ali i vaš način kako pamtite naučeno, na pravom ste mestu! U nastavku pročitajte više o ovim zanimljivim metodama, ali i koje su naše preporuke knjiga za dalje čitanje o ovoj temi.


#1 SQ3R metod


Naziv ovog metoda zapravo je skraćenica, i označava korake od kojih se ova tenika sastoji:

 1. Survey (ispitaj) - umesto čitanja cele knjige, krenite od prelistavlja prvog poglavlja i pisanja beležaka u okviru svih naslova, podnaslova, fotografija ili grafikona.

 2. Question (formuliši pitanja) - za vreme člitanja određenog poglavlja, postavite sebi pitanja kao što su “O čemu se radi u ovom poglavlju”, “Šta već znam o ovoj temi?”.

 3. Read (čitaj) - detaljno čitajte poglavlje i potražite odgovore na pitanja koja ste postavili.

 4. Recite (ispričaj svojim rečima) - nakon čitanja poglavlja, svojim rečima sumirajte sve što ste pročitali. Pokušajte da se prisetite najvažnijih delova, i odgovorite na pitanja iz drugog koraka.

 5. Review (obnovi) - kada ste završili sa sumiranjem celog poglavlja, važno je da ponovimo celo poglavlje, kako biste ga najbolje upamtili. Postavljajte sebi ranije napisana pitanja, i odgovarajte na njih kako biste proverili znanje. Ukoliko ne znate neke odgovore, ponovo išćitajte delove teksta koji vas zbunjuju.Ova tehnika se naročito preporučuje za spremanje gradiva za završne ispite.


#2 Metod obnavljanja


Ovaj metod bazira se na konceptu odloženog pamćenja. Šta to znači? U praksi, ovo se primenjuje tako što vi u nekoliko navrata pokušavate da se prisećate odgovora na neko pitanje iz gradiva, i na taj način ga obnavljate. Ukoliko ovo praktikujete, lakše ćete upamtiti informacije na dugi rok.#4 Fejnmanova tehnika


Sigurni smo da ste već znali za ovu tehniku, ali niste znali njeno ime. Reč je o procesu učenja kroz objašnjavanje drugima (ili sebi). Poznato, zar ne?


Ovaj proces se sastoji iz sledećih koraka:

 • Ispišite na vrh papira temu ili koncept koji pokušavate da naučite.

 • Objasnite ga svojim rečima, kao što bi objašnjavali nekom drugom.

 • Pročitajte sve što ste napisali proverite tačnost, i identifikujte gde ste napravili greške. Ukoliko imate greške, pročitajte ponovo materijal za učenje i saznajte koji je tačan odgovor.

 • Na kraju - ukoliko postoji neki deo vašeg odgovora gde ste koristili stručne termine ili kompleksna objašnjenja, vratite se na taj deo i objasnite ih jednostavnijim jezikom. Kada tako razložite nove pojmove ili koncepte biće vam lakše da ih zapamtite.


#5 Lejtnerov sistem


Ova tehnika zasnovana je na karticama za pamćenje. U idealnom slučaju, imaćete nekoliko kutija sa karticama sa ispisanim definicijama, formulama, podelama ili sličnim materijalom iz gradiva. Kutije će vam pomoći u evidenciji dokle ste stigli sa učenjem i obnavljanjem.


Krećete od prve kutije. Ukoliko znate gradivo sa kartice, premestite je u drugu kutiju. Ukoliko ne znate, vratite je na dno prve kutije, radi kasnijeg obnavljanja.


Svaka kutija određuje koliko ćete puta relaziti gradivo sa kartice, pa tako imamo:

 1. Kutiju 1 - ponavljanje svaki dan.

 2. Kutiju 2 - ponavljanje svaka dva dana.

 3. Kutiju 3 - ponavljanje svaka četiri dana.

 4. Kutiju 4 - ponavljanje svakih 9 dana

 5. Kutiju 5 - ponavljanje svakih 14 dana.
#6 Kolor-kodovanje


Jedna interesantna (i šarena) tehnika koju smo već spominjali u ranijim tekstovima na našem blogu. Suština je da svakom predmetu, lekciji ili tematici dodelite jednu boju, po kojoj ćete je kasnije raspoznavati. Sav materijal za učenje u vezi sa tim predmetom ili lekcijom beležite u toj boji, što vam može pomoći da pamtite “po bojama”.Još jedan način kako možete da kolor-kodujete je da jednu boju za definicije, jednu za formule, i recimo jednu za objašnjenja. Tako ćete se lakše snalaziti u lekciji koju trenutno obrađujete.


Takođe, skorašnja istraživanja su pokazala da boje sa toplim podtonom (žuta i narandžasta) mogu doprineti radnoj atmosferi i motivaciji, u smislu da pomažu osobama koje uče da imaju pozitivan stav o gradivu koje ih očekuje.


#7 Mape uma


Na kraju, ali ne i najmanje važno, možemo da spomenemo i ovu tehniku, koja je već godinama u upotrebi. Mape uma su izuzetno koristan “alat” ukoliko najlakše učite vizuelnim putem. Poenta je postaviti ključnu reč ili glavnu ideju u središte stranice, a zatim je povezati sa glavnim temama u okviru te glavne ideje, koje direktno imaju veze sa njom. Nakon toga, dodajte i manje oblasti ili ideje, koje će služiti kao asocijacija na glavnu ideju. Na kraju - sve to međusobno povežite.


Ne zaboravite da koristite boje! Koristite različitu boju za različitu “granu” vaše mape uma, i nacrtajte i ilustracije kod određenik pojmova, ukoliko je to ono što vam pomaže.


Korisno štivo za bolje učenje i pamćenje


Ako vam je ova tema zanimljiva i želite još da istražujete, evo naših preporuka literature. Ovde ćete sigurno pronaći još zanimljivih informacija, koje će vam pomoći u daljem unapređenju vaših veština. Evo TOP 3 knjige koje treba da pročitate, ukoliko hoćete da unapredite način na koji učite i pamtite:


Ovaj tekst završavamo zaključkom da nikad nije prerano da se misli na učenje, pa tako ne zaboravite da sačuvate ovaj tekst za početak školske godine ili semestra, ili recimo novog kursa stranog jezika. Nikad ne znate kada ovi saveti mogu da vam zatrebaju!


Želite što pre da primenite ove savete i unapredite svoju produktivnost? Sve počinje od dobrog planera! Posetite našu online prodavnicu i odaberite pravi planer za sebe, kao i dodatke za planer koji će vaš rad učiniti produktivnijim.

212 views0 comments

Comments


bottom of page