top of page
Search

TOP 3+1 najboljih načina za pisanje beležaka

Čini nam se da već sve znamo kada je u pitanju pisanje beležaka: markeri u boji, tu i tamo poneki stiker i to je to - nema mesta kreativnosti i promenama. Međutim, da li je to baš tako? Ukoliko želite da unesete malo svežine u pisanje beležaka u školi ili na fakultetu, ili možda sa sastanaka, na pravom ste mestu! Pročitajte koje metode “hvatanja” beležaka možete da primenite već danas!


#1 Metod kratkog pregleda (Outline Method)


Moguće je da već koristite ovu tehniku, samo niste znali da se i zvanično tako zove. Metod kratkog pregleda je najjednostavniji i samim tim i najzastupljeniji metod koji viđamo u notesima studenata ili učenika.


Kako on radi? Ovaj metod funkcioniše tako što uz pomoć crtica i tačkica (bullet-a) mi zapravo pravimo pregled stavki koje beležimo. Tako dobijamo jasnu strukturu i možemo kasnije, kada se vratimo na ove beleške, da ispratimo relaciju “od opšteg ka pojedinačnom”. Iz tog razloga, ovaj metod je veoma koristan za pisanje beležaka na poslovnim sastancima.


Praktično, to izgleda tako što mi na levom delu stranice naše sveske krećemo na pišemo o glavnoj temi, i onda ispod “uvlačimo” redove kada pišemo o podtemama, i to u vidu stavki sa nabrajanjem.



Mana ovog metoda je što nije pogodan za predmete sa formulama i zadacima - kao što su matematika i hemija, ili za predavanja koja nemaju jasno definisanu strukturu.


#2 Kornelov metod (The Cornell Method)


Metod fensi naziva, ali jednostavne primene! Moguće je koristiti ga za razne predmete, a od drugih tehnika se razlikuje po rasporedu beležaka na stranici.


Kako on radi? Kornelov metod podrazumeva da vi podelite stranicu na tri ili četiri dela od vrha ka dnu, od čega će oni na stranici biti poređani sledećim redom:

  1. Gornji deo: naslov + datum (cela širina).

  2. Središnji deo: 70% širine sa desne strane za beleške, 30% prostora sa leve strane za komentare i ključne reči koje želite da zapamtite (kao neka vrsta margine).

  3. Donji deo: sumiranje teme (cela širina).





Mana ove tehnike je što stranice na kojima ćete voditi beleške moraju prethodno da se pripreme na ovaj način. Takođe, revidiranje beležaka zahteva dosta vremena.


#3 Metod mapiranja


Evo jedne odlične tehnike za sve one koji pamte vizuelno! Pretvorite vaše beleške u mape do znanja uz pomoć mapiranja sadržaja predavanja. Ovaj metod idealan je za intenzivna predavanja ili sastanke koji sadrže obilje informacija koje je potrebno zapamtiti, ili gde su elementi međusobno povezani.


Kako on radi? Započnite pisanje beleške tako što ćete napisati naslov na vrhu stranice, a zatim delite glavnu temu u podteme, tako što čete “granati” na levu i desnu stranu sve dok ne dođete do osnovnih pojmova, odnosno do kraja predavanja. Ova tehnika pogodna je i za ona predavanja za koja unapred ne znate kakav sadržaj će imati.



Mana ovog metoda je što može da vam ponestane mesta na stranici za dalje grananje tema. U tom slučaju nećete znati kako da povežete novu stranicu sa starom.


Takođe, problem može nastati i ako neku novu informaciju smestite na pogrešno mesto na stranici.


BONUS: Digitalno pisanje beležaka


Uvek imate pristup internetu (i punjaču) i lakše vam je da čak i beleške pišete digitalno? Apsolutno vas razumemo, i zbog toga smo i izdvojili digitalno pisanje beležaka kao posebnu stavku u ovom našem tekstu.


Ovaj metod može da bude veoma praktičan i koristan, a i što je navjažnije - veoma brz, ukoliko koristite prave alate. Pobrinite se da imate uređaj koji može da “istrpi” vaše beleške i dugotrajno pisanje ili kucanje istih, kao i da baterija uvek bude puna. Sledeće će biti da odlučite da li ćete kucati beleške u nekoj od aplikacija, ili ćete koristiti stilus (olovčicu) za pisanje da svom digitalnom uređaju.


U nastavku delimo sa vama naše TOP 3 aplikacije za pisanje, uređivanje i deljenje beleški:


  • Notion - interesantna, veoma popularna i donekle kompleksna aplikacija koja vam omogućuje da organizujete čitav svoj život. Preporučujemo vam da na internetu pronađete Notion templejte, radije nego da sve pravite iz početka.

  • Evernote - razdvojte sve vaše beleške u okviru digitalnih sveščica kojima možete da pristupite sa različitih uređaja! Ova pregledna aplikacija uneće red u vaše beleške, za koji god metod da se odlučite!

  • GoodNotes - jedna od najpopularnijih aplikacija za digitalne belešeke, namenjena korisnicima iPad uređaja.


Ako nas pitate koji je nama metod za pisanje beležaka omiljeni, možemo da kažemo da je to spoj svega navedenog. Svakako da treba da izvučete maksimum i iz papirnih beležaka, kao i iz onih digitalnih. Jedno je važno: nemojte dozvoliti da se nikad više ne vratite beleškama, nakon što ih jednom napravite :)



Ukoliko se odlučite da ipak sve ovo radite na tradicionalan način - na papiru, Simply Ollie ima rešenje. Da bi beleške mogle dugo da se čuvaju i da možete da ih nosite svuda sa sobom, biće vam potreban kvalitetan notes. U Simply Ollie univerzumu možete pronaći notese sa spiralom i izdržljivim koricama, u dezenima pogodnim i za posao i za školu. Posetite sajt i poručite svoj novi notes već danas.


80 views0 comments
bottom of page