top of page
Search

TOP 7 načina za opuštanje koje ćete obožavati

Ukoliko ste ikada svratili na naš Instagram profil, videćete male savete kako da unapredite produktivnosti i bolje odmarate, kao i predloge interesantnih hobija. Odlučili smo da savete o odmoru grupišemo u jedan tekst, gde ćete pronaći detaljniju priču o sedam načina za opuštanje koje mi prosto obožavamo. Spremni? Krećemo!


Da bismo lakše pokrili naše omiljene načine za opuštanje, podelili smo ih u dve kategorije: one koji su više namenjeni opuštanju tela, i na one koji služe za odmaranje uma. Međutim, treba imati u vidu da ove dve kategorije nisu strogo podeljene, već da se međusobno dopunjuju i prožimaju

.

Opuštanje tela


Na koju god radnju da pomislimo, naše telo je izvrši, pa je logično da se nekada i ono umori! Iako naša produktivnost najviše zavisi od visprenosti našeg uma, previše fizičkog umora i te kako utiče na našu koncentraciju i generalno - kvalitet rada.


Iz toga razloga, smatrali smo da je važno i da govorimo o relaksaciji na fizičkom nivou. Evo nekih naših predloga koji su to najbolji načini za odmaranje tela.


#1 Kvalitetan san


Prioritet broj jedan kada je u pitanju odmor. Benefiti kvalitetnog sna su svima poznati i ne mogu se ignorisati. Priče o produktivnom danu sa četiri sata sna (ili čak manje) su pomalo nalik na bajku i ta praksa jednostavno nije održiva na dugi rok.


Potrebe za snom su individualne, ali se preporučuje da svake noći obezbedite sebi bar šest sati kvalitetnog sna. Okej, ali šta znači “kvalitetnog”? Kada to kažemo, mislimo najpre na neprekidan, neometan san koji regeneriše vaš um i telo.Da biste to postigli preporučuje se udoban dušek i jastuk (po mogućnosti anatomskog oblika), prostorija prijatne temeperature (ni previše hladna ni previše toplja) i atmosfera bez skretača pažnje kao što su zvuci, pametni uređaji ili svetlost.


#2 Šetnja


Lagana ili malo žustrija - nije ni važno! Važno je samo da je telo u pokretu.


Mnogi stručnjaci tvrde da je šetnja toliko blagotvorna za naš organizam, da je stavljaju čak ispred trčanja! Mi ne znamo šta je 100% tačno, ali znamo da šetnja prija našem telu na svim nivoima.


Istražite poznate i nepoznate predele, pokrenite telo i odmorite mozak - sve u jednoj aktivnosti! Zbog modernog načina života koji se u poslednje vreme svodi na sedenje, naročito sa povećanjem popularnosti rada od kuće, imamo sve manje prilika da se krećemo. Prekinite taj lenji niz i otisnite se u šetnju! Sigurni smo da ćete se odmah osetiti bolje.


#3 Joga


Nije slučajnost što je ova drevna praksa fizičko-mentalne vežbe veoma popularna! Od kada se pojavila na severu Indije pre oko 5.000 godina pa sve do danas, joga predstavlja jednu od omiljenih aktivnosti, ili više - životnih filozofija koju mnogi obožavaju.


Ona je i dan danas deo svakodnevice mnogih ljubitelja fizičke aktivnosti koja ujedno hrani um, poboljšava koncentraciju i jača fizičku izdržljivost. Ona istovremeno opušta, ali i vežba naše telo - ima li bolje kombinacije?


U današnje vreme, sa brojinim YouTube kanalima i mobilnim aplikacijama, joga nam je na dohvat ruke. Bilo da volite da je upražnjavate kod kuće, ili u nekom od joga ili fitnes centara, joga je definitivno aktivnost koju valja barem isprobati.#4 Meditacija


Savršen prelaz između relaksacije tela i uma. Slično kao joga, i meditacija ima dugu istoriju. Koreni meditacije javljaju se u drevnoj Indiji i Kini, gde nastaju i različite tehnike meditacije.


Danas je ona sjajna praksa koja nam pomaže da se ponovo fokusiramo, odmorimo i eliminišemo “buku” i sitne nebitne stvari iz naše svakodnevice.


Uz meditaciju vi umirujete um, tako što najpre umirujete telo. “Sedi, zatvori oči i isprazni um” - lakše je reći nego učiniti! Ipak, i ovo se može postići uz malo vežbe.


Opuštanje uma


Kada ste psihički odmorni, organizacija, produktivnost i koncentracija dolaze same od sebe! Evo nekih način omiljenih načina da odmorimo naš mozak i spremimo se za nove pobede!