top of page
Search

3 razloga da isplanirate apsolutno SVE

Sve češće se govori o balansu između posla ili fakulteta, i privatnog života. Takođe, ponekad se toliko udubimo u neke zadatke, da zaboravimo na one “manje važne” kao što su druženje sa prijateljima, odlazak kod zubara, ili onaj trening fitnesa koji uporno izbegavate. Da biste ispunili sve vaše obaveze, pa čak i one male koje predstavljaju za vas zadovoljstvo, ne treba vam više vremena. Treba vam bolja organizovanost. U nastavku sa vama delimo naša najvažnija 3 razloga da isplanirate apsolutno sve.


#1 Manje nervoze u stresnim danima


Nekim danima se situacija može razviti potpuno neplanirano - i to čak toliko da na kraju dana shvatite da niste uradili ništa što je trebalo za taj dan. Rezultat ovakve prakse mogu biti:

  • Pojačan stres na kraju dana, u vreme kada bi trebalo da odmarate.

  • Osećaj “izgubljenosti” i prenatrpanosti, jer ne znate od čega biste najpre krenuli, a sve je hitno i prioritetno.

  • Nekvalitetno realizovanje obaveza, ili njihovo potpuno preskakanje.

  • Kašnjenje i probijanje rokova.


Iz tog razloga, važno je da imate što preciznije definisan plan i TO-DO listu, na koju bi trebalo da se vraćate više puta u toku dana. Poenta čestog proveravanja liste obaveza je da uvek znate kako napredujete sa izvršavanjem obaveza u toku dana, kako ne biste propustili nešto važno.



Jedino što u ovom slučaju može predstavljati problem je potencijalni nedostatak navike da gledate svoj planer u toku dana, ali to je nešto što se stiče vremenom.


#2 Plansko sticanje navika


Već smo ranije pisali o značaju dobrih navika, ali i o tome koliko je ponekad teško da ih steknemo. Iz tog razloga, dobro je da isplanirate svoj dan na način da obuhvatite sve one male zadatke, koji će na dugi rok učiniti da steknete neku dobru naviku.



Želite da pijete više vode? Vežbate redovno? Svaki dan čitate po jedno poglavlje knjige? Sve to stavljajte na vaše dnevne TO-DO liste, sve dok ne postane deo vaše rutine, i dok vam ne treba podsećanje. Eto još jednog razloga da isplanirate apsolutno sve - čak i one najmanje zadatke.


#3 Balans posla i slobodnog vremena


Ukoliko se kod sebe primetili premor, dosadu, pregorevanje, ili fokusiranje na posao ili školu, možda je vreme da bolje raspodelite vaše vreme.


Svakome je potrebno slobodno vreme da “napuni baterije”, odmori se, inspiriše, i uživa u malim čarima života. Svesno se zatrpavate obavezama i ne ostavljate sebi dovoljno slobodnog vremena? Baš zato je potrebno da ga isplanirate.



Negujte svoj balans rada i uživanja, jer ćete tako imati mnogo više energije i za jedno i za drugo. Takođe, planiranje slobodnog vremena je odličan način da se podsetite da je opuštanje važno koliko i sam rad, ali i da je vreme da posao ili učenje bar na neki sat ostavite po strani.


Gde nestade spontanost?


Sa svim ovim detaljnim planiranjem, ne možemo a da se ne zapitamo: Gde je nestala spontanost?



Sa odrastanjem i povećanjem broja obaveza na dnevnom nivou, ostaje sve manje vremena za one malo, neplanirane radosti, izlaske, izlete ili viđanja. Međutim, i za to postoji rešenje, a to je da isplanirate čak i spontanost.


Da, dobro ste pročitali.


Isplanirajte vreme, ali ne i aktivnosti. Ostavite nekoliko sati nedeljno potpuno prazno, i u tom trenutku radite nešto što vam tada najviše prija, ili što vam pada na pamet. I eto spontanosti, ali isplanirane.


Na kraju možemo da kažemo da je važno (i korisno) da isplanirate što više možete, pa čak i vaše slobodno vreme. Tako ćete uspeti da čak i u najstresnija vremena, puna obaveza i predugih TO-DO lista, pronađete vreme za ono što je zaista važno.


Ukoliko vam svi ovi razlozi deluju zanimljivo, i želite da unesete malo reda u vaš univerzum, biće vam potreban dobar planer. Simply Ollie vam nudi velik izbor dnevnih, stonih i nedeljnih planera za uspešno planiranje vaših obaveza. Uz to, kod nas možete pronaći i korisne stikere, hemijske i ostale dodatke za planer, koji olakšavaju proces organizacije vremena, i čine ga zanimljivijim. Posetite našu online prodavnicu i odaberite planer za vas već danas.


158 views0 comments
bottom of page