top of page
Search

Planiranje i majčinstvo: Zajedno na jedinstvenom putovanju

Kao novopečena mama, iz prve ruke znam kolika je to životna promena i kako majčinstvo u isto vreme može biti iscrpljujuće, strašno, divno, a i uzbudljivo... prolazimo kroz čitav rolerkoster emocija. Dolazak moje bebe na svet doneo mi je ogromnu radost, ali i pregršt izazova sa kojima sam ponekad teško izlazila na kraj. Odjednom, ceo moj svet se okrenuo naglavačke, a snalaženje u novim odgovornostima i osećanjima se ponekad činilo kao preveliki zalogaj. Ako ste i vi nova mama, želim da znate da niste same. Svaki osećaj koji imate, bilo da se radi o radosti, iscrpljenosti ili neizvesnosti, potpuno je validan i budite slobodne da tražite i da prihvatite pomoć.



Danas želim da podelim sa vama na koji način su meni planiranje i vođenje dnevnika pružali preko potrebnu podršku tokom ovog lepog i izazovnog poglavlja. Odmah ću vam reći da je bilo dana i kada ne priđem planeru i. to je skroz okej!


Planiranje tokom trudnoće: Uživanje u novom poglavlju


Tokom trudnoće, moj planer je postao mnogo više od prostog nedeljnog planiranja i štikliranja zadataka sa To-Do liste; postao je mestašce za beleženje svakodnevnih misli, pa čak i briga koje su pratile ovo neverovatno iskustvo. Pratila sam rast i razvoj moje bebe, beležeći svaki napredak sa oduševljenjem. To je takođe bilo mesto da zapišem termine svojih pregleda i pitanja za lekara, kao i da mi pomogne da napravim nove rutine nege o sebi, svom telu i umu.


Priprema za dolazak bebe: Konačna To-Do lista


Kako se bližio termin, u planeru sam vodila listu kupovine osnovnih potrepština za bebu, kao i stvari za ličnu negu nakon porođaja. Sve što je bilo organizovano ublažilo je stres i omogućilo mi da fokus i energiju prebacim na samu činjenicu i uzbuđenje da ću uskoro postati mama.


Planiranje nakon porođaja: Brinem o bebi i čuvam sebe


U prvim danima sa bebom, planer je mi je bio od velike pomoći! Moram priznati da sam bila van sebe, iscrpljena, zabrinuta i u bolovima od carskog reza. Kako ništa ne bi zaboravila, beležila sam vreme hranjenja, spavanja, promene pelena, kao i sve one preko potrebne trenutke brige o sebi. Ponekad bi mi prijao osećaj strukture kada se sve ostalo činilo kao nemoguća misija. Kasnije sam planirala nežne vežbe i upisivala podsetnike za male radosti kao što je ispijanje tople šoljice kafe dok beba drema.


Upravljanje vremenom za nove mame: Pronalaženje trenutka mira


Pronalaženje vremena za sebe u početku je izgledalo nemoguće. Na posao sam se vratila posle nepunih mesec dana, sa sve bebom u rukama. Bilo je teško posvetiti se sebi, dok u isto vreme učim da balansiram između brige o bebi i posla, a o ostalim obavezama i ne govorim. Kako sam svesna koliko je važno imati trenutak za sebe i koliko je vreme odmora značajno za moje opšte dobro stanje, fizičko i psihičko, postepeno sam pronalazila trenutke odmora dok je beba mirna ili spava i kreirala sam sebi zadatke koji bi me izmestili iz svakodnevne rutine u koju sam upala. Ti mali trenuci "mog vremena" postali su izuzetno važni za moje mentalno zdravlje.




Moram naglasiti da nijedan plan nije konačan, već sam se trudila da na ovaj način usmeravam sebe ka pravcu u kom želim da se krećem. Trebali su mi svakodnevni podsetnici da napravim pauzu, da odmorim, da radim nešto što mi prija. Planirala sam kratke šetnje, desetominutne meditacije, vreme za kafu i omiljeni dezert, vreme za maskice za lice i gledanje serije....


Mentalno zdravlje i vođenje dnevnika: Prihvatanje ranjivosti


Dnevnik je postao jedno sigurno mestašce gde sam mogla otvoreno i bez osuđivanja da izražavam svoje emocije. Lepo je imati prostor za proslavljanje malih radosti, kao i izbacivanje loših misli i strahova. Beležila sam stvari na kojima sam zahvalna, pisala sam i o bebi, dokumentujući naše zajedničko putovanje, pa i reči ohrabrenja kada imamo teške dane.


Ponekad se treba potapšati po ramenu i reći "Bravo, Mama!".



Postavljanje ciljeva za mame: Proslavljanje velikih i malih dostignuća


Postavljanje ciljeva uz pomoć Simply Ollie nedeljnog planera omogućilo mi je da proslavljam i najmanje pobede, podsećajući me da je svaki mali trijumf bio korak napred na mom putu jedne mame preduzetnice. Postavljala sam realne ciljeve za svaki mesec, priznajući da je prisustvo moje bebe samo po sebi značajno dostignuće.


Planiranje obroka i kupovine namirnica: Brzo i lako uz planer ishrane


U našem domaćinstvu moj suprug kuva, pa je već ustaljena rutina koju imamo sa planiranjem obroka i kupovine namirnica mnogo olakšala ceo proces . Na frižideru imamo magnetni planer ishrane u koji, sa leve strane, beležimo sve namirnice koje potrošimo i koje su nam potrebne za nedelju dana pripreme obroka, a sa desne se nalazi plan obroka za tu nedelju. Organizacija hranljivih obroka bez svakodnevnog stresa nam je postala navika na koju sam izuzetno ponosna jer smanjuje gubljenje vremena prilikom donošenja odluka. Uvek se držimo jednostavnih, hranljivih recepata, a nedavno smo tome dodali i malu listu namirnica za našu bebe kada je počela da jede čvrstu hranu.


Praćenje malih dostignuća bebe: Negovanje dragocenih trenutaka


Dokumentovanje svakog dostignuća moje bebe mi donelo je ogromnu radost! Drago mi da sam se odlučila na taj korak jer sada imam puno dragocenih uspomena na koje ćemo se suprug i ja rado osvrtati u godinama koje dolaze. Još uvek nisam krenula da popunjavam radosnicu, ali kada za to dodje vreme, moj planer je prepun divnih trenutaka, malih dostugnuća, anegdota, pa čak i nekih rečenica koje su nam izmamile osmeh, koje ću tamo ispisati uz naše omiljene fotografije.


Planiranje za celu porodicu: Menjaju se prioriteti


Kako moja porodica raste, tako rastu i moje potrebe za planiranjem. Planer nastavlja da me podržava, samo su se način na koji planiram i prioriteti promenili, kao što se promenila i dinamika naše porodice.


Drage mame, želim da znate da niste same na ovom neverovatnom putovanju. Majčinstvo je avantura koja se stalno razvija, menja, ima loših i dobrih dana i u redu je imati pomešane emocije. Planiranje i vođenje dnevnika su odavno deo moje rutine i drago mi je da je tako jer mi u poslednje vreme izuzetno znači podrška, organizacija i prostor za beleženje svih divnih trenutaka, kao i briga. Prihvatite moć planiranja da pronađete trenutke mira, postavite ostvarive ciljeve i negujte svaku dragocenu uspomenu sa svojom bebom. U Simply Ollie-u smo tu da vas podržimo na svakom koraku sa izborom planera i dodatnog pribora za pisanje.


Uživajmo zajedno u prelepom haosu majčinstva!

39 views0 comments
bottom of page