top of page
Search

Male tajne velikih vrednica: Inbox = 0

Svakodnevni život je i dovoljno stresan i bez malenih obaveštenja koje vrebaju sa naših pametnih telefona svaki put kada ih pogledamo. U ovoj kategoriji “počasno mesto” pripada imejl aplikaciji, gde se nepročitani mejlovi samo gomilaju. Kako da postignete Inbox=0 stanje imejl sandučeta (i uma) i zbog čega, čitajte u nastavku.


Šta označava pojam “Inbox=0”


Ne usuđujete se da pogledate aplikaciju za mejlove, jer znate da vas tamo čeka ona mala oznaka “više od XY nepročitanih mejlova”? Ukoliko je odgovor DA, na pravom ste mestu, jer je vama sada najpotrebnije da dođete do Inbox=0 na svom mejlu!


Inbox=0 je pojam poznat u online zajednici, i on se odnosi na situaciju kada u svom imejl sandučetu nemate nijedan nepročitan mejl. Priznaćete, ovo zvuči baš uzbudljivo, jer to znači da nema više tog strepećeg osećaja da li ste nešto važno propustili među tim nepročitanim mejlovima.Namerno kažemo “otvorili”, a ne pročitali, jer je u većini slučajeva dovoljno da samo “skenirate” mejl da biste odlučili da li je on vredan daljeg čitanja.


U svakom slučaju, preporučuje se da bar ponekad “počistite” svoj mejl, kako biste bili u toku sa informacijama koje vam stižu, naročito ukoliko je u pitanju neka vrsta poslovnog imejla, ili imejl sa kojeg se prijavljujete na važne servise ili njuzletere.Sa druge strane, tu je i ona “zen” perspektiva čitavog procesa. Inbox=0 pruža vam ono malo zadovoljstvo slično kao i kada sredite sobu ili stan, kada je uložen napor ali su rezultati tako opuštajući. Ovo se naročito odnosi na perfekcioniste, i one koji prosto ne vole da stvari ostavljaju nedovršene.


Kako da organizujete svoje imejl sanduče


Nepročitanih mejlova je mnogo, a časova u danu malo - kako započeti sa organizacijom inboxa (i zašto)? Hajde da zajedno smislimo neki plan i unesemo malo reda u naš imejl univerzum! Evo nekih koraka koje predlažemo:

  1. Doviđenja spameri - za mejlove koje ne želimo više da dobijamo, ili ne znamo ni odakle oni u našem sandučetu a nisu otišli u spam (neželjenu poštu). Ukoliko imate ovakve mejlove, važno je da se odmah odjavite sa mejling liste kako vam više ne bi stizali. Ta opcija se uglavnom daje u dnu tog mejla.

  2. Instant čišćenje - direktno u vezi sa stavkom iznad. Kada imate gomilu nepročitanih poruka od istog pošiljaoca sa mejling liste sa koje ste se odjavili, ne morate ih čitati. Označite ih od jednom i obrišite. Nemojte gubiti vreme.

  3. Klasifikacija - za mejlove koji su preživeli “čistku”. Prema pošiljaocu pokušajte da odredite kojoj kategoriji pripadaju, napravite foldere sa tim kategorijama, i premestite mejlove. Možete ih razvrstati prema oblasti, tipu informacija koje nosi, po klijentu, i slično.

  4. Određivanje prioriteta - razmislite i odredite koje kategorije mejlova treba najpre da se “dohvatite” i krenite od nje.

  5. Čitanje - okej, ovo je najteži deo. Za ono što je prioritetno, potrudite se da detaljno čitate mejlove. Ne želite da propustite neku važnu informaciju, ili da zaboravite da potvrdite nešto.

  6. Finalna odluka - vreme je za veliko čišćenje! Od pročitanih mejlova neke vredi ostaviti, a neki su spremni za brisanje nakon što su preneli određenu informaciju. One što ostavljamo uglavnom su edukativnog tipa, ili nose neke bezbednosne informacije (šifre, linkove i slično). Na kraju samo obrišite sve mejlove iz kante za otpatke na vašem imejl nalogu, i gotovi ste.Uh, ovo je bilo malo naporno, zar ne? Vreme je za odmor pre nego što nastavimo dalje, jer ovako čist inbox mora nekako i da se održava!


Kako planer pomaže?


Okej, sve je jasno za čišćenje mejla, ali kakve veze sa tim ima planer? Neprijatne zadatke, kao što je uostalom i sređivanje imejl sandučeta, volimo da ostavljamo za posle ili ono najgore - nikada ne realizujemo. Iz tog razloga, potrebno je da jednu ovako važnu obavezu uvrstimo u svoju TO-DO listu, ili nedeljni plan aktivnosti.Ukoliko želite da steknete naviku da redovno čitate mejlove i razvrstavate ih u njihove kategorije, stavite taj zadatak u deo sa dnevnim obavezama - nema boljeg osećaja nego kada ga precratate! Ukoliko ste pravi kampanjac i želite da ovaj proces sprovodite jednom nedeljno u malo dužem trajanju, onda je najbolje da ga uvrstite u nedeljni pregled u svom planeru. Vremenom će sređivanje mejlova preći u naviku, i vaš inbox će to “ceniti”.


Želite da povećate svoju produktivnost, ali niste sigurni odakle da krenete? Za početak, nabavite jedan dobar planer. Simply Ollie planeri znatno će olakšati proces organizacije i upravljanja vremenom! Bilo da se odlučite za dnevne, stone ili nedeljne planere, nećete pogrešiti. Svaki deo Simply Ollie asortimana osmišljen je tako da vam pomaže da uradite više za kraće vreme. Posetite našu online prodavnicu i bacite pogled na sve što vas tamo čeka.

139 views0 comments

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page