top of page
Search

Rad u timu i produktivnost: Kako nas drugi motivišu?

Sigurni smo da ste bar jednom imali priliku da radite u timu - bilo da je reč o zajedničkom zadatku u školi, grupnom projektu na studijama, ili važnoj strategiji na poslu. Da li sebe pronalazite u ovakvom načinu rada? Simply Ollie tim istražuje zašto je (ponekad) dobro za vas da budete deo tima, i šta to znači za vas i vaš projekat.


Solo igrač ili deo tima?


Hm, hajde da ne lepimo etikete.


Naš život i rad ima mnogo dimenzija, i ponekad je korisno biti i solo igrač koji je junak čitave priče, ali i deo tima koji pobeđuje. Sasvim je okej biti oba u određenom trenutku, ili odlučiti se samo za jedno. Ono što mi želimo je da pokažemo da čak iako mislite da nikako ne možete da radite u timu, ipak ovom načinu rada (i razmišljanja) date novu šansu.Ukoliko ste navikli da radite sami, takva odluka može doći kao rezultat tri scenarija:

 1. Probali ste da radite u timu i shvatili da vas to ne vodi do rezultata (smanjena efikasnost, gubljenje vremena).

 2. Poneli ste ružno iskustvo iz rada u timu (član ili više njih je preuzelo vašu zaslugu, rad nije ravnomerno raspodeljen, nedovoljno saradnje).

 3. Mislite da vas drugi sputavaju i da sve možete sami (brže i bolje ćete vi uraditi nešto nego da čekate da neko iz tima to uradi).


Čak i da ste u pravu, postoji još nekoliko perspektiva iz koje treba gledati stvari. Takođe, nijedan tim nije isti, kao što i isti tim vremenom dobija drugačije odlike. Baš zato, hajde da se podsetimo koje su to prednosti i nedostaci timskog rada.


Rad u timu: prednosti i nedostaci


Bićemo efikasni kao tim, i odmah vam izneti prednosti rada u timu:

 • podela velike količine rada na manje delove,

 • sinergija,

 • zajednička odgovornost u slučaju neuspeha,

 • “više glava misle pametnije od jedne”.Nasuprot tome, tu su i nedostaci timskog rada:

 • mogućnost da sve spadne na jednu osobu koja je najiskusnija ili najzainteresovanija,

 • “izvlačenje” ljudi da ne obave svoj deo zadatka (nema fer igre),

 • uspeh dele svi, pa i oni članovi koji možda nisu dovoljno aktivno učestvovali,

 • neproduktivnost i neefikasnost usled nemogućnosti postizanja dogovora.


Bilo kako bilo, timski rad je sjajna prilika za učenje! Ukoliko mislite da od drugih članova tima ne možete da naučite ništa u vezi sa predmetom rada, sigurno možete naučiti nešto po pitanju međuljudskih odnosa. Dopustite da vas drugi motivišu da zajedno ostvarite zajednički cilj. Ne može biti tako teško, zar ne?


Suprotno, ukoliko neko u timu može i želi od vas da uči, dajte korisne sugestije koje proističu na osnovu vašeg znanja i iskustva, a koje mu mogu pomoći u rešavanju zajedničkog zadatka koji je pred vama.


Alati za rad u timu


Ako možemo da izdvojimo jednu stavku kao čestu tačku spoticanja u timskom radu, to je sigurno komunikacija. Kada komuniciramo sa drugima, naročito ukoliko su to osobe na koje inače nismo navikli, može doći do zastoja u komunikaciji. Kao posledica javlja se netrpeljivost, radna atmosfera se narušava i produktivnost opada.


Kako do toga ne bi došlo, predlažemo nekoliko korisnih alata koje možete koristiti, a neke od njih smo spominjali i ranije. Evo šta možete koristiti da olakšate komunikaciju i saradnju u timu:

 • Asana, Trello i njihove alternative - sjajno za upravljanje projektima unutar tima, praćenje rokova i dodeljivanje zadataka.

 • Slack - brze razmene poruka i mogućnost razmene fajlova su osnova komunikacije.

 • Google Drive i njegove alternative - sve što je timu potrebno na jednom mestu, gde god da se njegovi članovi nalazili.

 • Evernote i njegove alternative - idealno za međusobnu razmenu beleški sa konferencije, sastanka ili edukacije.
Sinergija - eksplozija ideja!


Ako nas pitate, ono što mi najviše volimo kod timskog rada je sinergija. U nedostatku boljeg objašnjenja, nju često definišu kao “2+2=5”. To praktično znači da je rezultat rada članova tima obično bolji neko zbir rada pojedinačnih članova. Okej, ali šta imamo od toga?


Kada članovi tima rade zajedno i dobro komuniciraju, oni zajedno dolaze do novih ideja i rezultata, do kojih ne bi stigli sami. Oni pronalaze inspiraciju i motivaciju, koja se raste i postaje prava eksplozija ideja! I baš je ta sinergija koju želimo.


Šta kažete: da li ste spremni da date još jednu šansu timskom radu?


Nema organizovanja timskog (ali ni individualnog) rada bez kvalitetnog planera! Kombinujte neki od Simply Ollie nedeljnih ili dnevnih planera sa online alatom za timski rad, i uspeh neće izostati! Posetite našu online prodavnicu i odaberite savršen planer za sebe već danas!

9 views0 comments

Comments


bottom of page